Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Reunió de Salut i Presidència per a prevenir i combatre les punxades contra les dones a l'oci

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Qualsevol dona que necessiti atenció o acompanyament pot telefonar les 24 hores al 971 17 89 89 o escriure al 639 83 74 76. El Govern de les Illes Balears recorda que punxar algú és un delicte i adverteix que els homes no poden intentar coaccionar la llibertat de les dones per gaudir de l’oci.

La Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat i la Conselleria de Salut i Consum s’han reunit per coordinar polítiques i accions per prevenir i combatre les punxades contra les dones en l’àmbit de l’oci.

El Govern de les Illes Balears inicia l’elaboració d’un full de ruta perquè les dones que sentin que han rebut una punxada puguin saber què han de fer. D’aquesta manera, l’executiu es coordinarà amb la Delegació del Govern a les Illes Balears, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, les policies locals, els consells insulars, els ajuntaments i les empreses d’oci per tal que totes les parts implicades facin les seves aportacions.

Perquè les dones se sentin segures i acompanyades, s'ha recordat que tenen a la seva disposició el servei d’atenció i acompanyament 24 hores de l’Institut Balear de la Dona perquè puguin ser acompanyades al metge, a posar una denúncia o rebre atenció psicològica si ho necessiten. Es pot telefonar al 971 17 89 89 o escriure un missatge de WhatsApp al 639 83 74 76. A més, si les víctimes telefonen a l'112, també seran ateses i les derivaran al servei de l’Institut Balear de la Dona.

També s'ha volgut traslladar un missatge molt directe als agressors. El fet de punxar algú ja és un delicte, independentment que després se n’acabin sumant d’altres com ara robatoris, submissió química o agressions sexuals.

D’altra banda, des del mes de juny totes les gerències del sistema sanitari tenen instruccions per atendre les dones que hi acudeixin amb una sèrie de símptomes, com pot ser la pèrdua de consciència, el fet de despertar-se amb la roba espenyada, amb una persona desconeguda, amb lesions en el cos que no es poden explicar o amb la sensació que han rebut una punxada o que els han posat alguna substància a la beguda.

En aquest sentit, s'ha remarcat la importància que les dones que necessitin atenció sanitària per aquests fets vagin a urgències hospitalàries, perquè és allà on es poden prendre mostres i algunes s’han d’analitzar en un temps limitat, en menys de 6 hores en el cas d’algunes drogues.

Finalment, s’ha informat de la reactivació del programa «No siguis ase», de foment del consum responsable d’alcohol o el no consum d’aquest a les festes municipals, en col·laboració amb els ajuntaments adherits. El personal d’aquesta iniciativa està format per informar les persones joves sobre les punxades, per la qual cosa es demana als ajuntaments que s’adhereixin a aquest programa i es fa una crida al no consum o al consum responsable d’alcohol, perquè és un potenciador de l’efecte d’altres drogues.

[Font: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat. 04/08/2022]

[Foto: Conselleria de Presidència, Funció Pública i Igualtat]

Què en diu la premsa
*04/08/2022 diariodemallorca.es - El Govern tras los primeros pinchazos a mujeres en discotecas de Mallorca: "No les dejaremos descansar y los perseguiremos".