Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Les Balears compten amb 151 pacients actius formadors, que ajuden altres usuaris a millorar l’afrontament de la malaltia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum ha entregat els diplomes al 9è grup de pacients actius formadors de Mallorca.

Les Illes Balears compten amb 151 pacients actius formadors, preparats per dur a terme tallers entre iguals que ajudin altres usuaris a millorar l’afrontament de la malaltia que pateixen. 

El lliurament de diplomes a les 17 persones que s’han format dins el 9è grup que s’ha integrat a Mallorca s'ha duit a terme en el Centre de Salut Son Serra - La Vileta. Aquest és el 12è grup de totes les Illes Balears i ja són 151 els pacients actius formadors que hi ha a l’arxipèlag (28 a Menorca, 10 a Eivissa i 113 a Mallorca).

El Programa del Pacient Actiu, que s’emmarca dins el Pla Estratègic d’Atenció a la Cronicitat, té l’objectiu de formar persones que pateixen malalties cròniques o que tenen cura d’aquests pacients, perquè puguin impartir tallers en centres de salut, hospitals o associacions, adreçats a altres persones amb les mateixes patologies. D’aquesta manera es poden intercanviar experiències i compartir consells que permetin afrontar una malaltia crònica.

Les malalties que abasta el Programa són la diabetis, la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), la insuficiència cardíaca i cardiopatia isquèmica, la malaltia renal crònica, l’esclerosi múltiple, el càncer de mama, la fibromiàlgia i la síndrome de fatiga crònica, les malalties inflamatòries articulars (artritis reumatoide, espondilitis anquilosant i artritis psoriàsica), les persones ostomitzades (colostomia, urostomia i ileostomia), les immunodeficiències primàries i les persones cuidadores de persones dependents (a causa d’una demència, per edat molt avançada, etc.). Enguany, a més, se n’hi han incorporat d’altres com ara les malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa). Així mateix, s’hi comencen a incorporar de manera progressiva les incontinències i el dolor pelvià crònic.

Gràcies al compromís i la implicació dels pacients actius formadors, desenes de persones amb malalties cròniques a les Illes Balears han après tècniques d’autocura i han millorat l’adherència als tractaments, la qual cosa també es tradueix en una optimització dels recursos sanitaris.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 03/11/2022]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]