El nirsevimab protegeix els lactants contra el virus respiratori sincicial (VRS) durant la temporada de circulació d’aquest.
El VRS causa, cada any, una important càrrega de malaltia, tant en termes d’infecció com d’ingressos hospitalaris i estades a l’UCI, en els infants més petits i, en especial, en els prematurs, els que presenten patologies de base i els infants sans de menys de sis mesos.
El VRS és la principal causa de bronquiolitis, que consisteix en la inflamació de bronquis i bronquíols i que suposa el 80% de la malaltia respiratòria i les hospitalitzacions en infants menors d’un any. Es calcula que un 10% dels infants en pateixen, que un 1-2% requereixen hospitalització i que un 10% dels ingressats entren a l’UCI. La malaltia és més habitual i més greu en infants prematurs o amb patologies greus, però, com que es tracta d’una malaltia molt freqüent, la majoria d’afectats són infants sans.
La complicació més comuna de la infecció aguda és la dificultat respiratòria, que moltes vegades requereix oxigen o altres mesures d’assistència de la respiració. Els infants més petits, a més, poden tenir dificultat per a l’alimentació. També es veuen infeccions per altres microorganismes, principalment otitis o pneumònia, però també infecció generalitzada.
A més de les complicacions a curt termini, la infecció per VRS els primers mesos de vida està associada a l’aparició d’asma i a episodis de sibilàncies (dificultat respiratòria amb «xiulets»).
La immunització amb nirsevimab
La Conselleria de Salut ha decidit incloure la immunització amb nirsevimab de tots els infants dels grups següents en la temporada 2023-2024:
Infants amb patologies o condicions considerades de risc per infecció VRS greu:
- Prematuritat de menys de 35 setmanes, fins als 12 mesos d’edat.
- Cardiopaties congènites amb afectació hemodinàmica significativa, fins als 24 mesos.
- Displàsia broncopulmonar, fins als 24 mesos.
- D’altres, com immunosupressió greu, errors congènits del metabolisme, malalties neuromusculars o pulmonars greus, síndromes genètiques amb problemes respiratoris rellevants, síndrome de Down, fibrosi cística i pacients en cures pal·liatives, fins als 24 mesos.
Infants sans: tots els que compleixin els sis mesos d’edat durant la temporada VRS o que hi neixin. Són tots els infants que hauran nascut del dia 1 d’abril de 2023 al dia 31 de març de 2024.
El mes d’octubre del 2022 es va autoritzar a la Unió Europea un anticòs monoclonal, el nirsevimab, que ha demostrat que és segur i que té una eficàcia alta per prevenir la malaltia, especialment en les formes més greus, i una durada de la protecció que cobreix pràcticament tota la temporada de circulació del VRS, és a dir, que és útil per prevenir la malaltia en tots els lactants petits. Aquest fàrmac s’administra en una sola dosi per via intramuscular i es pot posar amb seguretat i eficàcia a partir del naixement. Per tot això, els professionals de salut pública i les associacions de pediatria i de vacunologia en recomanen l’ús per a tots els lactants en la primera temporada de circulació del VRS (aquesta és semblant a la de circulació de virus respiratoris i va de l’octubre d’un any al març del següent).
La Conselleria està en procés de comprar el fàrmac (a l’adquisició del qual destina un total d’1,9 milions d’euros) i organitzar la campanya, i informarà els professionals i el públic de l’inici, els circuits i els llocs on s’ha d’administrar.
La protecció dels infants contra aquesta malaltia és un benefici per a ells, per a les seves famílies i per a la societat en conjunt. Per això, serà imprescindible la col·laboració de tots els sectors implicats, també de les famílies.
[Font: Conselleria de Salut. 10/08/2023]
[Foto: Conselleria de Salut]