El passat dijous, dia 19 d’octubre, va celebrar-se el Dia Mundial contra el Càncer de mama amb l’objectiu de recordar la importància de la prevenció i la detecció precoç.
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de les Balears va enviar durant l’any passat 37.587 citacions a dones d’entre 50 i 69 anys. D’aquestes citacions, finalment varen ser 28.899 dones les que varen respondre a la crida del programa de cribratge. Això suposa una elevada taxa de participació, que va arribar al 76%.
Quant als resultats dels cribratges efectuats, un 4,84% varen tenir un resultat positiu, la qual cosa significa que 1.400 dones es varen derivar a les diferents unitats de diagnòstic per dur a terme les exploracions complementàries necessàries amb l’objecte d’arribar a un diagnòstic que confirmi o descarti el càncer o d’altres patologies.
Per illes, d’aquestes 37.587 dones citades, a Mallorca es va cridar a 27.335, de les quals 20.975 es varen fer la mamografia (una taxa de participació del 76,73%). D’aquestes, 951 varen donar un resultat positiu o no concloent, la qual cosa significa un 4,53%.
A Eivissa i Formentera, de les 5.912 notificacions, varen ser finalment 4.366 les que varen participar del programa (75% de participació). I el percentatge de positius en cribratge va ser de 5,96%, un total de 247 dones.
A Menorca, es varen cridar a 4.340 i es varen fer 3.550 mamografies (un 81,98% de participació, per sobre de la mitjana), amb una taxa de positivitat del 5,68%, la qual cosa significa que 202 dones varen ser derivades per fer-se estudis complementaris.
Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de les Balears
El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama es dirigeix a totes les dones residents a les Balears que tenen entre 50 i 69 anys. L’estudi mamogràfic rutinari consisteix a dur a terme una mamografia que posteriorment és valorada per dos radiòlegs per separat que en fan lectures independents. L’interval de 2 anys entre les mamografies és per optimitzar els beneficis del cribratge amb un menor nombre de mamografies fetes al llarg de la vida de les dones.
Les citacions es fan des de l’Oficina Tècnica de Salut Pública, que pertany a la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut. I en cas que el resultat del cribratge sigui positiu, la dona és enviada des de l’Oficina Tècnica a la unitat de diagnòstic corresponent per fer-ne les exploracions complementàries necessàries.
El telèfon d’atenció a les usuàries és el 900 102 560, al qual poden dirigir-se totes les dones que necessitin qualsevol informació sobre el programa. També en el següent enllaç al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama de les Balears.
Codi Europeu contra el Càncer
El càncer de mama és el tumor maligne més freqüent entre les dones. Es calcula que al llarg de la seva vida, 1 de cada 8 dones tindran càncer de mama. Són nombrosos els factors que influeixen en el risc de sofrir aquest tipus de càncer.
Hi ha factors de risc sobre els quals no es pot actuar, com els factors hormonals endògens o els antecedents familiars.
Però, en canvi, existeixen uns altres sobre els quals sí que es pot actuar; són els factors de risc modificables, com alguns tractaments hormonals, el consum d’alcohol o tabac, el sedentarisme, l’obesitat, etc.
El Codi Europeu contra el Càncer recull 12 recomanacions que cada ciutadà pot posar en pràctica per prevenir el risc de contreure la malaltia. Evitar el tabac, l’alcohol, el sobrepès o la sobreexposició al sol, mantenir hàbits saludables d’alimentació, fer activitat física i participar en els programes de cribratge són algunes d'aquestes recomanacions.
19 d’octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama
Cada any, el 19 d’octubre se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama com a recordatori del compromís de tota la societat en la lluita contra el càncer de mama. La celebració d’aquest dia vol conscienciar la població mundial sobre la importància de la prevenció i el diagnòstic primerenc d’aquesta malaltia que afecta milions de persones a tot el món.
[Font: Conselleria de Salut. 18/10/2023]
[Foto: Infosalut / Dona esperant / CC BY-NC-SA 4.0]