Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La direcció general de Farmàcia, Prestacions i Consum recorda la necessitat de fer un ús responsable dels antibiòtics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 18 de novembre va celebrar-se el Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics. Aquests medicaments s’utilitzen per prevenir i tractar les malalties infeccioses produïdes per bacteris, però només són útils si se’n fa un bon ús.

Amb motiu del Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics, la direcció general fa les següents recomanacions:

  • Seguir les indicacions quant a la dosi, l’horari i el temps de tractament. Els antibiòtics mal emprats comporten conseqüències.
  • No demanar un antibiòtic a la farmàcia sense recepta.
  • No utilitzar els antibiòtics sense que se'ls hagi prescrit un metge.
  • No emmagatzemar antibiòtics sobrants a casa. D'aquesta manera no s'utilitzaran malament posteriorment.

Sense els antibiòtics no es podrien realitzar trasplantaments, cirurgia ni tractar el càncer. Si es fan servir de manera incorrecta, es podran tenir dificultats en el futur per combatre infeccions greus. Els antibiòtics únicament són eficaços per combatre les infeccions bacterianes i no per a les infeccions provocades per virus, com el constipat o la grip.

L’ús incorrecte dels antibiòtics sols serveix perquè els bacteris es tornin resistents a aquests medicaments.

La resistència als antibiòtics és una de les majors amenaces per a la salut mundial, la seguretat alimentària i el desenvolupament. Pot afectar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat o el país on visqui. Cada vegada és més gran el nombre d'infeccions en què el tractament es torna més difícil a causa de la pèrdua d'eficàcia dels antibiòtics.

Per tant, es fa imprescindible desterrar falses creences al voltant del seu funcionament, així com subratllar la responsabilitat col·lectiva en la tasca de preservar la seva eficàcia. Eliminar els comportaments que contribueixen a l'ús irresponsable d'aquests medicaments: automedicació; incompliment terapèutic; pressió a farmacèutic o metge per a dispensació o prescripció innecessària.

Les Balears participen en el Pla Nacional de Resistència als Antibiòtics (PRAN), coordinat des de 2014 per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris. S'articula en sis línies estratègiques: vigilància, control, prevenció, investigació, formació i comunicació, sota la premissa d'una visió One Health.

La comunitat autònoma compta amb el Comitè Tècnic del PRAN_CAIB. Es tracta d'un grup multidisciplinari amb experts de totes les àrees implicades i amb representació territorial. L'objectiu principal que té aquest Comitè és facilitar la implementació del PRAN a la nostra comunitat autònoma.

[Font: Conselleria de Salut. 17/11/2023]

[Foto: Conselleria de Salut]