Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

El Govern Balear presenta el programa «Empreses saludables de les Illes Balears», un model per millorar la salut i el benestar en els llocs de treball

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El programa «Empreses saludables de les Illes Balears» conté línies d’acció per transformar el teixit empresarial del territori en un entorn promotor de la salut, el benestar i la sostenibilitat. Està impulsat per la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, mitjançant l’Institut Balear de Seguretat i Salut Laboral (IBASSAL), i la Conselleria de Salut.

Per mitjà d’aquest programa, les empreses interessades elaboraran un pla d’acció per a la implementació del model d’empresa saludable, amb un diagnòstic previ, que inclou la descripció d’un procés de millora contínua de la salut, el benestar, la sostenibilitat del personal i dels clients, incorporant accions relacionades amb els eixos temàtics proposats. Cada empresa podrà planificar com implementar el model d’empresa saludable, d’acord amb les necessitats que hagi detectat a l’autodiagnòstic, i com ho vol fer en funció de diverses àrees d’intervenció plantejades com a eixos temàtics.

Els eixos temàtics que recull el programa «Empreses saludables de les Illes Balears» abasten les matèries de seguretat; ergonomia; mobilitat sostenible i activa i seguretat viària; alimentació saludable, activitat física; prevenció d’addiccions; promoció de la salut mental, conciliació laboral, personal i familiar; relacions laborals, estils de comandament i lideratge, motivació a la feina; lleure; sostenibilitat, i altres relacionats amb la salut.

A través d’aquest programa, els organismes públics involucrats donaran suport a les empreses, especialment les més petites, perquè s’incorporin progressivament al programa, sempre que abans tinguin entorns segurs de treball. Així mateix, s’oferirà formació i assessorament per a la implantació d’aquest model a les empreses que es vulguin transformar en empreses saludables.

Cal destacar que organismes com l’Organització Mundial de la Salut, la Comissió Europea o l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball recomanen la introducció de la promoció de la salut en el treball en empreses i institucions, entesa més enllà d’una perspectiva clàssica de salut i seguretat ocupacional, per incorporar hàbits de salut, estil de vida i factors psicosocials. Aquestes mesures aporten avantatges competitius gràcies a la millora de la productivitat, la reducció de l’absentisme, les baixes i els accidents laborals. S’estima que per cada euro que les empreses inverteixen en promoció de la salut obtenen un retorn de 2,5 euros.

El procediment per incorporar-se al Pla pot començar a iniciativa de l’empresa, del personal treballador o dels serveis de prevenció de riscos laborals (PRL) i consisteix en la creació d’una Comissió d’Empresa Saludable (CES), seguida de l’anàlisi i la declaració del compliment de la PRL; un compromís per escrit de dos anys per a l’elaboració, el desenvolupament i l’avaluació d’un pla d’acció; un diagnòstic d’acord amb el model d’empresa saludable dut a terme pel CES i, finalment, l’elaboració d’un pla d’acció.

Aquesta iniciativa planteja també la creació d’una xarxa autonòmica d’empreses i organitzacions saludables, alhora que se’n fomentarà l’adhesió a la xarxa nacional i europea. Es preveu igualment l’organització periòdica de convocatòries per identificar, promocionar i reconèixer bones pràctiques. La plataforma web einasalut articularà gran part dels serveis a què es pot accedir en el marc del programa «Empreses saludables de les Illes Balears».

[Font: Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia. 11/03/2024]

[Foto: Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia]