Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Importància de la Participació Ciutadana en Cribratge Càncer de Còlon

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A les Balears, durant 2022 es van detectar, gràcies a aquest programa, 50 casos de càncer de còlon i 269 lesions premalignes. El Programa de Cribratge de les Balears completarà aquest 2024 la invitació al total de la població diana de les illes, 289.460 residents- d'entre 50 i 69 anys.

Amb motiu del Dia Mundial de Càncer de Còlon, que se celebra com cada any el 31 de març, la Conselleria de Salut vol posar l'accent i sensibilitzar a tots els ciutadans de les illes sobre la importància d'assumir un paper actiu en la prevenció i la detecció precoç per a frenar una malaltia que pot incrementar la supervivència en un 90% si hi ha una detecció precoç.

Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears

Per a això, és essencial la participació activa de tots els ciutadans convidats al cribratge del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears (PDPCCR). Es tracta d'un programa que va començar l'any 2015 i que s'ha anat ampliant any rere any incorporant noves zones fins a aconseguir el 100% de la població diana - 289.460 residents- d'entre 50 i 69 anys, objectiu que es complirà aquest 2024.

El PDPCCR és un dels programes de cribratge més efectius per la seva alta capacitat de detectar precoçment aquesta patologia utilitzant el test de sang oculta en femta (TSOH). Gràcies al cribratge, no sols s'identifiquen les lesions existents de manera precoç sinó que s'evita que els pòlips es converteixin en tumors malignes. A les Balears, durant 2022 es van detectar gràcies a aquest programa 50 casos de càncer de còlon, mentre que a 269 persones se'ls va detectar una lesió premaligna amb un risc entre moderat i alt de desenvolupar la malaltia.

El procediment del PDPCCR consisteix a convidar a la població mitjançant una carta que reben en el seu domicili homes i dones d'entre 50 i 69 anys, empadronats a les Balears. Amb la carta han d'anar a qualsevol de les farmàcies que figuren en el llistat.

Si escau, la farmàcia lliurarà un test de sang oculta en femta i un díptic informatiu de com s'ha de recollir la mostra en el domicili. Una vegada recollida la mostra, ha de dipositar-la en el Centre de Salut que li correspon per zona i que apareix en la carta que ha rebut. Si el resultat de la prova és negatiu, es tornarà a convidar al cap de dos anys. Si el resultat del test fos positiu, es completa l'estudi derivant al servei de Digestiu de l'hospital corresponent.

Càncer de còlon

El càncer de còlon va ser el segon més habitual en 2023 tant en homes com en dones. És poc freqüent abans dels 50 anys, sent major incidència al voltant dels 60 anys. És un tumor que s'origina per un creixement anòmal i descontrolat de les cèl·lules del còlon o de la zona rectal de l'intestí gros. No sol presentar símptomes fins que està molt avançat. Comença amb l'aparició de pòlips, que amb el temps poden desenvolupar un càncer. Una detecció precoç permet extirpar aquests pòlips abans que degenerin. La detecció precoç de càncer colorectal permet un tractament més eficaç.

[Font: Conselleria de Salut. 30/03/2024]

[Foto: Conselleria de Salut]