Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Institucions sanitàries

L'ONT registra un augment del 80% en el nombre d'operatius aeris per a trasplantaments en la darrera dècada

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) va gestionar un total de 924 operatius aeris per a trasplantaments l'any passat, un màxim històric que suposa un 80% d'increment en la darrera dècada. Així ho indica l'informe que ha publicat recentment l'ONT, que reconeix el rol crucial d'aeroports i companyies aèries en el programa espanyol de donació i trasplantament.

En total, el nombre d'òrgans traslladats en avió s'ha incrementat un 40% des del 2016, passant de 695 a 974 el 2023. Aquest creixement s'ha produït fonamentalment a causa del trasplantament renal. Si el 2016 varen traslladar-se 132 ronyons per a trasplantament per via aèria, l'any passat varen ser 337 els empelts renals transportats per avió. D'aquests, 131 (39%) es varen destinar al trasplantament de pacients altament sensibilitzats en el marc del programa PATHI de l'ONT. Els altres òrgans que es varen transportar per via aèria el 2023, que normalment eren per a pacients en urgència zero, varen ser 265 fetges, 205 pulmons, 139 cors, 21 pàncrees i 7 empelts multiviscerals.

Així mateix, s'ha observat una variació en la proporció d'òrgans traslladats amb equip mèdic o custodiats per la tripulació de l'avió, amb un creixement d'aquesta darrera modalitat el 2023. D'aquesta manera, l'any passat 525 (54%) òrgans transportats per via aèria varen ser recollits per la tripulació de l'avió sense que cap sanitari viatgés amb ells. Els 449 (46%) òrgans restants varen ser traslladats amb equip mèdic. En el cas dels ronyons, el trasllat per via aèria sempre es du a terme en vol regular, a càrrec de la tripulació.

[Font: Ministeri de Sanitat. 09/04/2024

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermer de la Coordinació de trasplantaments transporta un contenidor isotèrmic portàtil / CC BY-NC-ND 2.0]