Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Hospital Universitari Son Espases promou la campanya sobre la higiene de mans 2016

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans, celebrat el dia 5 de maig, l'Hospital Universitari Son Espases promou la campanya sobre la higiene de mans 2016, impulsada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per conscienciar sobre la necessitat que el personal sanitari millori i mantengui les pràctiques d’higiene de les mans en el moment oportú i de la manera apropiada amb la finalitat de contribuir a reduir les infeccions associades a l’assistència sanitària i a evitar la disseminació de microorganismes multiresistents.

Les infeccions associades a l’assistència sanitària són un dels problemes més importants de la seguretat dels pacients, per aquest motiu, la prevenció i la vigilància han de ser prioritàries per als serveis i per a les institucions sanitàries.

En els països del nostre entorn, les infeccions associades a l’assistència afecten entre el 5 % i el 15 % dels pacients hospitalitzats, fet que provoca un augment de la morbimortalitat, prolonga l’estada del pacient i incrementa el cost assistencial.

Es disposa d’evidència científica suficient que demostra que les mans dels professionals sanitaris exerceixen un paper crucial en la transmissió de microorganismes, per això podem dir que una higiene insuficient segueix essent la causa d’un gran nombre d’infeccions en els hospitals moderns.

La higiene de mans és una mesura senzilla i barata que pot ajudar a reduir les infeccions de manera clínicament i sanitàriament significativa. No obstant això, estudis publicats demostren que la higiene de mans només s’efectua entre un 15 % i un 50 % de les vegades que s’hauria de fer.

L'OMS ha aportat el model de "Els cinc moments per a la higiene de mans" i l'"Estratègia multimodal per a la higiene de mans". En ambdós models, s’adapta l’evidència científica disponible a la realitat de l’atenció sanitària a tots els àmbits assistencials.

[Foto: Hospital Universitari Son Espases]