Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Prevenció i diagnòstic precoç, prioritats de la Conselleria de Salut en la lluita contra el VIH

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La prevenció, el diagnòstic precoç, l'educació afectiva i sexual, i la lluita contra l'estigma són les prioritats de la Conselleria de Salut en la lluita contra el VIH, que a les Illes Balears va registrar 148 casos nous l'any 2015. Així ho han indicat responsables de la Direcció General de Salut Pública coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, amb el lema "Aixequem les mans per la #prevenciovih".

La consellera de Salut, Patrícia Gómez, juntament amb la coordinadora autonòmica de VIH-Sida; Rosa Aranguren; la directora gerent de Son Espases, María Dolores Acón, i la cap del Servei d'Atenció al Pacient, Ángela Tumbarello, van aprofitar per visitar les taules informatives i de proves ràpides instal·lades en el Servei de Medicina Interna de l'Hospital Son Espases a la zona de consultes externes. També van asistir a la X Trobada d'Associacions de Pacients i ONG que van tenir lloc en el mateix centre hospitalari.

Salut Pública recorda que, a les Illes Balears, en la darrera actualització del registre de diagnòstics nous d'infecció per VIH s'afegiren 148 casos el 2015. Des de 2003 el nombre de casos acumulats en el registre és de 2.136. El 80 % dels casos acumulats són homes i el 20 % són dones.

La via de transmissió sexual representa el 81 % dels casos. En el cas dels homes, el 50 % són homes que tenen sexe amb homes i el 31 % són heterosexuals. En el cas de les dones el 81 % són heterosexuals.

La mitjana d'edat dels casos acumulats és de 37 anys i el 87 % tenen menys de 50 anys.

El 53 % dels casos de VIH acumulats es diagnosticaren amb retard, quan el sistema immunitari ja estava bastant afectat. Aquest retard en el diagnòstic és més elevat en les persones infectades en relacions heterosexuals i en les persones més grans.

Continua havent-hi discriminació i estigmatització de les persones infectades per VIH malgrat que pot afectar qualsevol sector de la població i conculca els drets d'aquestes persones. L'estigmatització suposa, a més, una barrera important per a la prevenció.

Per aquest motiu, les prioritats de la Conselleria de Salut per fer front al VIH són diagnosticar precoçment la infecció facilitant l'accés a la prova en entorns sanitaris i no clínics (com ara les farmàcies i ONG), prevenir les noves infeccions fomentant l'ús del preservatiu i incidint en l'educació afectiva i sexual en joves i adolescents, així com eliminar l'estigma.

X Trobada d'Associacions de Pacients i ONG organitzada por Son Espases

Coincidint amb el Dia Mundial de Lluita contra la Sida, Son Espases va acollir la tradicional Trobada d'Associacions de Pacients i ONG que any rere any organitza l'Hospital. En l'edició d'enguany, la desena, han participat vint-i-cinc entitats.

Durant la visita de les autoritats, es fa fer un agraïment especial als voluntaris del Casal Balear del Bisbat de Mallorca, que durant un temps varen acollir pacients i familiars de Menorca, Eivissa i Formentera que havien de venir a Palma per ser-hi tractats.

Aquesta Trobada s'emmarca dins un àmbit de participació i col·laboració constant entre l'Hospital i les diferents associacions.

[Font: Conselleria de Salut. 01/12/2016]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*01/12/2016 - Compromís del Govern en el Dia Mundial de la Lluita contra la Sida.