Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Més de 90.000 ciutadans de les Illes Balears ja s'han vacunat contra la grip estacional

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des del 26 de octubre, dia en què es va iniciar la campanya de vacunació 2016-2017, fins al passat 27 de novembre més de 90.000 ciutadans de les Illes Balears s'han vacunat contra la grip estacional: 73.355 a Mallorca, 6.033 a Menorca, 10.057 a Eivissa i 679 a Formentera.

Pel que fa a les persones majors de 65 anys, un dels col·lectius de risc als quals es recomana la vacunació contra la grip, fins al 27 de novembre s'ha assolit una cobertura mitjana del 37,17 %.

Per illes, a Mallorca la cobertura és del 37,35 %, amb 50.109 persones grans vacunades; del 31,60 % a Menorca, amb 4.377 de vacunades; del 39,95 % a Eivissa, amb 6.616, i del 42,83 % a Formentera, on 460 persones majors de 65 anys ja s'han vacunat.

Així ho ha explicat la consellera Patricia Gómez i ha recordat que la campanya de vacunació enguany es perllongarà fins al 14 de desembre i ha incidit en la importància que la gent gran i els malalts crònics es protegeixin contra aquesta malaltia, així com també els professionals de serveis essencials, personal dels cossos de seguretat, sanitaris, cuidadors i mestres. "La vacunació, a més d'un acte individual per a la protecció pròpia, és molt important per evitar contagiar persones que poden tenir complicacions greus amb la grip", ha assenyalat.

Patricia Gómez ha explicat que l'objectiu de la Conselleria de Salut, que enguany distribuirà 150.500 dosis de vacunes, és millorar la cobertura de tots els col·lectius de risc ja que, especialment en les persones grans o amb malalties cròniques, la grip pot descompensar les seves patologies, causar-los un ingrés hospitalari o fins i tot pot derivar en complicacions molt greus i causar la mort.

D'altra banda, la consellera ha informat que fins a la setmana 47 (del 21 al 27 de novembre) la corba epidèmica és baixa, amb una taxa de 18,19 casos per 100.000, i està per davall de la taxa estatal, que aquesta setmana era de 31,76 casos per cada cent mil habitants.

Així mateix, Patricia Gómez ha volgut recordar que davant la simptomatologia de la grip cal acudir al centre de salut. "Els centres de salut i els PAC donen una assistència més ràpida i eviten els desplaçaments als hospitals, amb la qual cosa es redueixen els temps d'espera i els col·lapses a les urgències".

Consells per alleugerir els símptomes de la grip

La grip no es cura amb medicaments, però es poden prendre mesures per mitigar-ne els símptomes: fer repòs, beure molt de líquid —aigua i sucs— i prendre antipirètics són les més recomanades. També s'han d'extremar les mesures higièniques per evitar-ne la transmissió, per exemple rentar-se les mans, tapar-se la boca en tossir, procurar no reutilitzar els mocadors, etc.

En qualsevol cas, els malalts no han de prendre antibiòtics si no és per indicació del metge, ja que en tractar-se d'un procés víric no són eficaços. A més, els antibiòtics sempre han de ser prescrits per un metge.

[Font: Conselleria de Salut. 07/12/2016]

Notícies relacionades a Infosalut
*27/10/2016 - Salut distribuirà 150.000 dosis de vacunes contra la grip entre els col·lectius de risc.

[Foto: NIAID / Vaccination / CC BY­ND 2.0]