Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Llàtzer diagnostica cada setmana un cas de càncer de cavitat bucal, laringe o faringe

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Son Llàtzer diagnostica cada setmana, de mitjana, un cas de càncer de cavitat bucal, laringe o faringe. Aquesta dada fa palesa la necessitat de conscienciar la població sobre la importància de la prevenció.

En el Dia Mundial del Càncer, celebrat el 4 de febrer, l'Hospital Son Llàtzer va centrar l'atenció en el càncer que afecta la cavitat bucal, la laringe o la faringe en una jornada organitzada pel Servei d'Otorinolaringologia.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, qui va inaugurar la jornada, va felicitar els professionals del centre per la seva feina. Així mateix, va insistir en la importància de fomentar el treball interdisciplinari mitjançant la col·laboració entre els diferents serveis i en el reforç de la coordinació entre nivells assistencials per oferir una atenció integral i humana.

Durant l'acte, en el qual va intervenir el cap del Servei d'Otorinolaringologia, José Ramón Secada, a més del personal d'infermeria i la logopeda del Servei, es va presentar la campanya #cuida't la veu i es van projectar uns vídeos protagonitzats pels cantants Tomeu Penya i Llorenç Santamaria i per l'humorista Agustín "El Casta".

L'Hospital Son Llàtzer fa, de mitjana, una laringectomia (extirpació parcial o total de la laringe) cada mes. Aquesta intervenció obliga els pacients a viure amb una traqueostomia permanent, és a dir, la inserció d'una cànula a la tràquea per facilitar el pas de l'aire.

No obstant això, els casos inicials de càncer de laringe es poden tractar amb làser per mitjà d'un microscopi quirúrgic, cosa que evita la traqueostomia. Però els casos de tumors més avançats poden requerir la cirurgia oberta i extirpar la laringe. Aleshores, el pacient perd la veu i ha de respirar per un orifici al coll, i també queden afectats els sentits del gust i de l'olfacte. Totes aquestes seqüeles es redueixen amb rehabilitació, i també es pot col·locar una pròtesi fonatòria, amb la qual el pacient pot parlar i tenir una comunicació més natural.

La importància de la prevenció: factors de risc i signes d'alarma

Del nombre total de casos de càncer de cavitat bucal, de laringe o de faringe que es diagnostiquen a l'Hospital Son Llàtzer, el 44 % està en els estadis inicials o molt inicials, per la qual cosa presenten una probabilitat de curació del 90 %. D'aquí la importància de la prevenció, ja que un diagnòstic precoç és clau a l'hora d'aplicar un tractament amb èxit.

Els factors de risc principals d'aquest tipus de càncer són:

 • Consum de tabac: el tabac fumat o mastegat augmenta el risc en proporció a la quantitat consumida i als anys d'hàbit.
 • Consum d'alcohol.
 • Infeccions pel virus del papil·loma humà: si estan relacionades amb el sexe oral, tenen incidència en el càncer de coll.
 • Exposició a productes químics industrials: persones que fan feina exposades al níquel, al petroli o a pells, i també a la inhalació d'hidrocarburs a les àrees urbanes o a l'exposició al plom.
 • El reflux faringolaringi en pacients amb reflux gastroesofàgic.

Davant qualsevol símptoma de sospita és important acudir al metge, ja que en molts casos els tumors provoquen molèsties que passen desapercebudes als pacients, que solen acudir a l'otorrinolaringòleg quan presenten protuberàncies al coll.

Els signes d'alarma que poden fer sospitar són els següents:

 • Dolor al coll i dificultats per empassar malgrat el tractament.
 • Dolor d'orella persistent, que empitjora en empassar.
 • Aparició de tumefacció o úlcera a la boca o sang a la boca i al coll.
 • Aparició de lesions blanques i vermelles a la boca que persisteixen durant setmanes.
 • Canvis en la veu, afonia o ronquera no relacionades amb una infecció i que persisteixen durant més de tres setmanes.
 • Aparició de protuberàncies al coll, sobretot si són dures, creixen o fan mal.
 • Obstrucció nasal i/o sagnat nasal persistent.

El càncer de cavitat bucal, laringe o faringe és el sisè tipus més comú arreu del món, i a Espanya se'n diagnostiquen 11.300 nous casos cada any, el 40 % dels quals afecten la laringe. La mitjana d'edat en què es presenta són els 50 anys i el 75 % dels casos s'atribueix a l'hàbit del tabaquisme i al consum d'alcohol. De fet, Espanya és un dels països del món amb més incidència de càncer de laringe per culpa del gran consum de tabac, segons dades de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.

[Font: Conselleria de Salut. 04/02/2016

[Foto: Conselleria de Salut]

premsa*06/02/2017 mallorcaconfidencial.com - Son LLàtzer diagnostica cada semana un cáncer de boca, laringe o faringe.
*05/02/2017 noticiasmallorca.es - El Hospital Son LLàtzer diagnostica un caso de cáncer de cavidad bucal, de laringe o de faringe cada semana.
*05/02/2017 diariobalear.es - Cada semana el Hospital Son Llátzer diagnostica de media, un caso de cáncer de cavidad bucal, de laringe o de faringe.
*04/02/2017 mallorcaconfidencial.com -
Son LLàtzer diagnostica cada semana un cáncer de boca, laringe o faringe.
*04/02/2017 mallorcadiario.com - Son Llàtzer diagnostica cada semana un caso de cáncer de boca o laringe.
*04/02/2017 gentedigital.es - El Hospital Son LLàtzer diagnostica un caso de cáncer de cavidad bucal, de laringe o de faringe cada semana.
*04/02/2017 abc.es - Son Llàtzer diagnostica cada semana un caso de càncer de boca o laringe.
*04/02/2017 El Mundo - "Hay que estar atentos a la afonía de más de 15 días y el bultito del cuello".