Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La consellera de Salut presenta el Protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha presentat el Protocol d'actuació sanitària davant la violència masclista a les Illes Balears, una eina per ajudar els professionals sanitaris a oferir una atenció sanitària integral i unificar les actuacions a l'hora de detectar, atendre, informar i donar suport a les dones maltractades i als seus fills i famílies.

La consellera ha declarat que "la violència contra les dones, la violència masclista, és un problema de salut global de proporcions epidèmiques que només amb la implicació de tota la societat es pot eradicar".

Patricia Gómez ha explicat que "els professionals de la salut tenim un paper crucial en la detecció precoç i en el suport a les dones que pateixen violència, ja que la majoria entren en contacte amb nosaltres en algun moment de la seva vida, bé amb els professionals d'Atenció Primària, amb els serveis d'urgències, de ginecologia, etc."

A més, ha incidit, que demanar a la dona sobre aquest tema ha de ser una pràctica habitual en les consultes.

Per això, la Conselleria de Salut ha desenvolupat aquest Protocol amb l'objectiu de oferir als professionals de la salut la informació de tots els recursos de què disposa la nostra comunitat per donar suport a les dones maltractades així com les claus per actuar davant una sospita.

El Protocol, elaborat per la Coordinadora de Salut i Gènere de la Direcció General de Salut Pública i en el qual han participat una vintena de professionals, inclou informació sobre aspectes ètics i legals, sobre com abordar la violència masclista en l'embaràs i el puerperi, l'atenció a la infància i a l'adolescència, com abordar les agressions sexuals, la tracta de dones i nines amb finalitats d'explotació sexual, la mutilació genital femenina, entre d'altres.

A partir d'aquest protocol s'iniciarà un pla de formació específic per als professionals segons l'àmbit d'atenció.

La presentació d'aquest Protocol s'ha emmarcat en el programa de la III Jornada de Salut i Gènere de les Illes Balears, jornada organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Participació juntament amb l'Institut Balear de la Dona i que ha comptat amb la participació de ponents com ara Carme Valls i Llobet, metgessa especialitzada en salut de les dones i directora del Programa Dones, Salut i Qualitat de Vida del CAPS (Centre d'Anàlisi i Programes Sanitaris), o Nuria Romo Avilés, doctora en antropologia social, professora titular de la Universitat de Granada i directora de l'Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de les Dones i Gènere de la Universitat de Granada.

La III Jornada de Salut i Gènere de les Illes Balears ha tingut lloc a l'Hospital Son Llàtzer i ha comptat amb una àmplia participació de professionals de la salut.

Més informació a l'Agenda d'Infosalut.

[Font: Conselleria de Salut. 10/03/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

*11/03/2017 redaccionmedica.com - Salud presenta un protocolo para sanitarios contra la violencia machista.
*10/03/2017 gentedigital.es - El Govern presenta un protocolo de actuación ante violencia machista para profesionales de la sanidad.
*10/03/2017 Ultima Hora - Presentan un protocolo de actuación ante la violencia machista para los trabajadores de sanidad.
*10/03/2017 periodicodeibiza.es - Presentan un protocolo de actuación ante la violencia machista para los trabajadores de sanidad.
*10/03/2017 mallorcaconfidencial.com - Protocolo ante la violencia de género desde la Sanidad.