Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es posa en marxa un programa d'atenció comunitària per a pacients amb algun trastorn mental greu a la comarca de Llevant

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una seixantena de pacients amb algun trastorn mental greu de la comarca de Llevant es podran beneficiar de la posada en marxa de l’Equip de Seguiment Assertiu Comunitari (ESAC) de l’Hospital de Manacor, que els proporcionarà una atenció multidisciplinària, integral, individualitzada i flexible en el seu entorn vital habitual. L’equip, que podrà atendre a domicili, està integrat per un psiquiatre, una infermera especialista en salut mental, un terapeuta ocupacional i una treballadora social.

Així ho han explicat els responsables de l’Hospital de Manacor durant la visita de la consellera de Salut, Patricia Gómez; del director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i del coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau, que han estat acompanyats per la directora gerent del centre hospitalari, Catalina Vadell, i de la cap del Servei de Psiquiatria, Rosa Molina.

L’ESAC, que depèn del Servei de Psiquiatria i està en funcionament des del mes de març, té l’objectiu de mantenir un contacte regular amb els pacients i conèixer-ne la situació clínica per intentar garantir una continuïtat adequada de les cures. L’equip es coordina amb els diferents nivells assistencials i sociosanitaris per tal d’oferir una atenció propera i respondre a les necessitats de cada pacient i de la seva família per mitjà d’intervencions domiciliàries, per a les quals disposa d’un vehicle propi.

Aquest tipus d’atenció comunitària en matèria de salut mental és especialment útil per als pacients que han deixat d’acudir als serveis assistencials ambulatoris de salut mental o que estan en risc de desvincular-se’n, ja que contribueix a reduir el nombre d’ingressos hospitalaris i millora la qualitat de vida dels pacients i de les seves famílies.

Es calcula que al sector de Manacor hi ha més de desset mil persones de més de 15 anys, de les quals tres-centes pateixen algun trastorn mental greu. D’aquest grup, es considera que entre 55 i 60 persones són tributàries de ser ateses per l’ESAC. De moment, ja n’atén 14.

Evitar el rebuig i l’estigma

El tractament assertiu comunitari es defineix com un servei d’atenció integral que un equip multidisciplinari presta a la comunitat per al tractament, el suport i la rehabilitació de pacients amb alguna malaltia mental greu que no mantenen un contacte regular amb els serveis de psiquiatria ordinaris. Es basa a mantenir-los en contacte amb els serveis assistencials, cosa que permet reduir el nombre d’hospitalitzacions i millorar l’evolució dels pacients, especialment el funcionament social i la qualitat de vida. D’aquesta manera s’eviten les conseqüències de l’estigma, del rebuig, de la marginació i de l’exclusió social, que tradicionalment han estat assenyalats com els principals factors de risc associats a les recaigudes i al patiment afegit a les vides d’aquestes persones.

Així doncs, el lloc d’atenció és la comunitat i l’objectiu és preparar el pacient perquè visqui al seu entorn natural, que hi participi igual que les altres persones i que utilitzi recursos normalitzats en la mesura que sigui possible.

La relació de l’ESAC amb els pacients ha de ser assertiva: és a dir, no s’espera que el pacient la demani, sinó que és l’equip mateix qui la hi ofereix i intenta persuadir el pacient que la seva qualitat de vida pot millorar. L’equip ofereix atenció individualitzada, consensuada i negociada amb el pacient i el seu entorn familiar o de cures per frenar els processos de cronicitat, deteriorament i abandonament. A més, els professionals s’adapten a l’estil de vida del pacient, als ritmes individuals i al context cultural. D’altra banda, també ofereix suport i assessorament als cuidadors (generalment la família).

Pla de salut mental

Actualment ja hi ha equips de seguiment assertiu comunitari a les comarques de Ponent, Llevant i Tramunta, i a Eivissa. L’ESAC de Menorca començarà a funcionar en breu.

L’atenció de la població amb problemes de salut mental és una de les prioritats de la Conselleria de Salut. Per això, el Pla de salut mental preveu crear un protocol d’actuació general que ajudi a homogeneïtzar les activitats que desenvolupen els ESAC. Així mateix, s’ha de crear una comissió intersectorial dels ESAC que coordini de manera conjunta les actuacions. Un altre objectiu del Pla és dotar tots els ESAC dels recursos materials i humans necessaris per acomplir amb criteris homogenis i d’equitat les funcions establides basant-se en la població que atenen a cada sector. També es preveu facilitar i promoure la formació continuada de tots els professionals per mitjà de cursos de caire psicosocial, amb la finalitat de millorar la qualitat assistencial.

[Fonts: Conselleria de Salut - Hospital de Manacor . 05/06/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

*05/06/2017 Última Hora -El Hospital de Manacor ofrece un programa de atención a 60 pacientes con trastorno mental grave.
*05/06/2017 noticiasmallorca.es - El Hospital de Manacor ofrecerá un programa de atención a unos 60 pacientes con trastorno mental grave.