Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Guia de bones pràctiques en l'atenció de l'embaràs, del puerperi i del període neonatal

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut ha presentat la Guia de bones pràctiques en l'atenció de l'embaràs, del puerperi i del període neonatal en l'àrea de salut maternoinfantil de les Illes Balears, en què han participat el Servei de Salut i la Direcció General de Salut Pública i Participació. Aquest projecte va ser liderat per la comare i professora emèrita del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears, Pilar Ferrer de Sant Jordi.

Les bones pràctiques constitueixen un dels elements sobre els quals es fonamenta la qualitat assistencial en els entorns sanitaris. En aquest sentit, és important incorporar aquests instruments dins el cicle de qualitat i com a motor del canvi de la pràctica professional.

Amb la publicació de la Guia acaba una tasca en què han participat professionals de les diferents disciplines implicades en la salut reproductiva en els àmbits d'Atenció Primària i Hospitalària, així com de Salut Pública.

L'autora principal de la Guia és la comare Margalida Alomar Castell. A més, hi han participat en la redacció i revisió professionals de la medicina, infermeria i comares.

També hi han participat diferents entitats que han avalat i revisat la Guia, com ara l'Associació Balear de Lactància Materna, l'Associació Balear de Comares, l'Associació Balear d'Infermeria Comunitària, l'Associació de Dones de les Illes Balears per la Salut, la Societat Balear de Ginecologia i Obstetrícia i la Societat Balear de Medicina Familiar i Comunitària.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat la importància de la coordinació entre els àmbits assistencials i l'apoderament de les dones com a participants actives en el seu procés de maternitat. "Aquesta Guia és una eina que facilita la tasca dels professionals i contribueix a la promoció de la salut durant el procés reproductiu", ha ressaltat.

Les recomanacions de la Guia no tenen caràcter normatiu, ja que l'objectiu principal és posar a disposició dels professionals sanitaris un instrument que faciliti la seva tasca i que contribueixi a augmentar les condicions de seguretat, qualitat i millora assistencial.

Respecte d'això, la consellera de Salut ha recalcat la importància de la cohesió intercentres, interestaments i el Servei de Salut com a organisme sanitari públic al servei dels ciutadans com a punt de referència dels professionals. "Encara que la Guia no sigui normativa, entre tots l'hem d'aplicar; per això durem a terme activitats per implantar-la i fer-ne el seguiment".

El document incorpora les recomanacions del Sistema Nacional de Salut que conté l'Estratègia en salut sexual i reproductiva, així com una bibliografia extensa.

La Guia es distribuirà entre els professionals sanitaris implicats en l'atenció i la cura de la salut sexual i reproductiva. A més, estarà disponible en format digital a la pàgina web del Servei de Salut i a la de la Direcció General de Salut Pública.

[Font: Conselleria de Salut. 01/06/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

Què en diu la premsa
*02/06/2017 gentedigital.es - Salud edita un Guía de buenas prácticas en la atención del embarazo, el puerperio y el periodo neonatal.
*02/06/2017 Diario de Ibiza - Salud edita una guía de buenas prácticas en la atención del embarazo.