Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

22.599 persones donaren sang a les Illes Balears el 2016

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La directora general de Salut Pública i Participació, Maria Ramos, ha visitat l'envelat informatiu i l'autobús de donació de sang que la Fundació Banc de Sang i Teixits va instal·ar a la plaça d'Espanya el 14 de juny, amb motiu del Dia Mundial del Donant de Sang, declarat per l'Organització Mundial de la Salut en la Resolució WHA58.13.

Ramos ha estat acompanyada pel president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, Xavier Cortés; el gerent de la Fundació Banc de Sang i Teixits, Ismael Gutiérrez, i el director tècnic del Banc de Sang, Enrique Girona.

El Dia Mundial del Donant de Sang reconeix la tasca dels donants de sang que fan possible que les reserves de sang es mantinguin estables a les Illes Balears i, en especial, la d'aquells que ho fan amb regularitat, els quals formen part del sistema integral de salut pública. Aquest dia també serveix per promocionar la donació regular, voluntària i altruista.

Aquest any 2017 el lema del Dia Mundial del Donant de Sang és "Dona sang. Dona ara. Dona sovint".

Els objectius de la campanya d'enguany són:

 • Encoratjar totes les persones que contribueixin que els serveis de salut de la seva comunitat estiguin preparats per a una situació d'emergència donant sang.
 • Implicar les autoritats en l'establiment de programes nacionals eficaços de donants de sang amb capacitat per respondre immediatament a un augment de la demanda de sang durant emergències.
 • Promoure la inclusió de serveis de transfusió de sang en activitats de preparació i resposta davant emergències nacionals.
 • Donar a conèixer àmpliament entre la població la necessitat de comprometre's a donar sang durant tot l'any, a fi de mantenir les reserves adequades i aconseguir l'autosuficiència en el subministrament de sang.
 • Homenatjar les persones que donen sang periòdicament i donar-los les gràcies, i encoratjar els joves perquè també siguin donants.
 • Promoure la col·laboració internacional i vetllar per la difusió i el consens mundials dels principis de donació voluntària no remunerada, alhora que s'augmenta la innocuïtat i la disponibilitat de la sang.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer ha volgut col·laborar i donar veu als malalts que reben transfusions durant els seus tractaments donant les gràcies a les persones que anònimament donen sang a les Illes Balears. Cal recordar que aproximadament el 60 % de les transfusions va destinada a persones amb càncer i malalties sanguínies, i per a pacients amb determinats tipus d'anèmia.

La donació de sang és a l'abast de tota la població illenca i perquè això sigui una realitat la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears organitza 1.656 campanyes en totes les illes.

La sang, la medicina que ningú no fabrica

La sang no es pot fabricar i només es pot obtenir d'altres persones mitjançant les donacions. Per això, els donants tenen un paper tan important. Qualsevol persona sana, entre 18 i 65 anys, i que pesi més de 50 quilos, pot donar sang. Actualment, per subministrar a totes les unitats hospitalàries públiques i privades de les Illes Balears els components sanguinis que necessiten fan falta més de 200 donacions de sang diàries.

Dona sang, dona vida

Una donació de sang assegura la transfusió a tres persones. D'una donació de sang s'extreuen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Aquests components sanguinis s'utilitzen en diferents tractaments com ara intervencions quirúrgiques, trasplantaments, accidents, malalties i tractaments oncològics, entre d'altres.

Dades de donació de sang a les Balears el 2016

 • Es van organitzar 1.656 campanyes de donació de sang a les Balears.
 • Es van aconseguir 37.961 donacions de sang (-0,2 % respecte de l'any anterior).
 • 22.599 persones van donar sang (és el 2,04 % de la població balear).
 • 3.775 persones van donar sang per primera vegada.
 • Les Illes Balears tenen un índex de 34,19 donacions per cada mil habitants.

Amb aquestes donacions les Balears han aconseguit ser autosuficients i han pogut atendre les necessitats de transfusions dels hospitals de la comunitat autònoma.

Perfil del donant de sang a les Illes Balears

La mitjana d'edat dels donants de sang és de 42 anys. La majoria dels donants tenen entre 36 i 55 anys. El 9,7 % dels donants té menys de 25 anys.

El 52 % dels donants són homes. Cal tenir en compte que els homes tenen 4 oportunitats de donar sang a l'any i les dones poden donar fins a tres vegades l'any.

El 89 % de les persones que donen sang han nascut a Espanya i l'11 % en 73 països diferents.

Una altra dada interessant és que el 57 % de les persones que van donar el 2016 en van donar un pic. El 26 % en van donar dues vegades, un 12 %, 3 vegades, i un 3,5 %, 4 vegades. Un 1,5 % en va donar entre 5 i fins a 15 vegades, gràcies a les donacions per afèresi.

Dades de 2017

De gener a maig d'enguany s'han organitzat 684 campanyes a les Illes, s'han aconseguit 15.849 (-3,3 % que l'any 2016) i 1.984 persones han donat sang per primera vegada (un 22 % més que el 2016).

A Menorca s'han organitzat 45 campanyes, s'han aconseguit 1.238 donacions de sang i 92 persones han donat sang per primera vegada.

A les Pitiüses s'han organitzat 48 campanyes, s'han aconseguit 1.775 donacions de sang i 270 persones han donat sang per primera vegada.

A Mallorca, s'han organitzat 591 campanyes, s'han aconseguit 12.836 donacions de sang (1.389 donacions són d'afèresi) i 1.622 persones han donat sang per primera vegada. 

Objectiu 2017

La Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, amb el suport de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears, ha posat en marxa per primera vegada una campanya específicament adreçada als joves d'entre 18 i 30 anys de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. La campanya es diu Generació D i la finalitat és incrementar el nombre de donacions de sang d'aquest col·lectiu, que ha caigut en picat els darrers anys.

Què ha passat amb els donants joves?

Fins els anys 90 del passat segle, el segment de població d'entre 18 i 30 anys presentava una alta participació, i arribava a un nivell de donacions anuals que superaven la resta de grups de donants. A més a més, l'edat mitjana del donant a l'arxipèlag balear ha pujat notablement, i ha passat de 36 anys l'any 1992 fins a 42 de mitjana el 2016. Ara, qui lidera les donacions de sang per nombre són les persones d'entre 35 i 45 anys.

L'any 2016, de totes les que es van fer (37.861), 6.085 correspongueren als que tenen edats compreses entre 18 i 30 anys, és a dir, el 16,07 %.

La campanya Generació D neix amb l'objectiu d'unir forces per donar resposta a la creixent demanda social de sang en els hospitals i centres sanitaris de la comunitat autònoma. El repte és aconseguir conscienciar i implicar el donant jove per poder garantir un flux constant de reserves, no només en el present sinó també en el futur. Però, al mateix temps, pretén ser el punt de trobada de tots aquests joves compromesos amb aquesta i altres moltes causes de gran valor social.

Per això, la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears ha posat en marxa diverses plataformes i perfils socials a través dels quals els anomenats "herois i heroïnes D" puguin fer causa comuna, exposar les seves inquietuds i unir esforços. En el web oficial es pot inscriure tothom que actualment té entre 18 i 30 anys a les Illes Balears. També tendran la possibilitat de veure-hi reflectits les seves consecucions i els seus perfils, amb fotos i històries personals que mostren el seu compromís amb la causa.

[Font: Conselleria de Salut. 14/06/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

*14/06/2017 Diari Balears - 22.599 persones donaren sang a les Balears el 2016.