Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Cada any es diagnostiquen devers 100 casos de melanoma a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Cada any es produeixen al món entre dos i tres milions de casos nous de càncer de pell i més de 130.000 casos nous de melanoma maligne. S'estima, així mateix, que cada any moren 66.000 persones per melanomes malignes i altres tipus de càncer de pell.

A les Illes Balears cada any es diagnostiquen devers 100 casos de melanoma. Les taxes de mortalitat del melanoma són de 0,6 casos per cada 100 mil dones i d'1,3 casos per cada 100 mil homes.

Coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer de Pell, que es commemora el 13 de juny, la Direcció General de Salut Pública i Participació ha fet una crida a la població perquè gaudeixi del sol sense riscs i eviti una exposició excessiva amb la qual augmenten les probabilitats de tenir càncer de pell.

Des de Salut Pública recorden que el nostre cos necessita rebre el sol per sintetitzar la vitamina D, important per a un gran nombre de funcions en el nostre organisme, però, tanmateix, exposicions superiors als 10 minuts poden provocar conseqüències importants.

Una exposició prolongada disminueix la capacitat del cutis per retenir aigua, redueix l'elasticitat i fermesa de la pell i accelera el procés d'envelliment; una exposició continuada pot ocasionar cremades, edemes i eritemes, però el risc més greu que correm en estar exposats excessivament al sol és tenir càncer de pell.

A l'estiu la nostra pell és molt vulnerable a l'exposició solar. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) estima que entre el 50 i el 90 per cent dels càncers de pell són causats per la radiació ultraviolada.

A més, els efectes negatius de l'exposició prolongada al sol són acumulatius, per la qual cosa una protecció adequada és fonamental per evitar danys sobre la salut.

La majoria dels efectes adversos de l'exposició al sol són evitables si se segueixen uns consells senzills:

  • Cal evitar exposar-se al sol durant les hores centrals del dia (de 12 a 17 hores), així com les exposicions prolongades o les migdiades.
  • Convé disminuir les parts del cos exposades directament al sol. Les peces lleugeres, les camises de punt atapeït i els pantalons llargs bloquegen la major part de la radiació solar. Es recomana cobrir el cap amb capells o gorres.
  • El sol pot danyar també els ulls, per la qual cosa és recomanable utilitzar ulleres de sol homologades que filtrin, almenys, el 90 % de la radiació ultraviolada.
  • S'han d'utilitzar productes de protecció solar amb un factor elevat i adequat a l'edat, al tipus de pell i a la zona del cos.
  • És recomanable aplicar-se el fotoprotector almenys mitja hora abans de l'exposició solar i renovar-ne l'aplicació cada dues hores.
  • Cal anar amb compte en les exposicions sobre i en l'aigua, ja que la radiació pot penetrar fins a un metre en l'aigua clara.
  • S'han de protegir especialment els infants, les embarassades i la gent gran, ja que són molt sensibles a les sobreexposicions al sol en aquesta època de l'any. S'ha d'evitar també que els menors de 3 anys estiguin exposats al sol.
  • S'ha d'hidratar la pell després de l'exposició solar i beure molta d'aigua per compensar la deshidratació.
  • Si es pren medicació, cal comprovar que no augmenta la sensibilitat cutània a la radiació ultraviolada. Convé consultar el metge o farmacèutic.

[Font: Conselleria de Salut. 13/06/2017]

[Foto: National Cancer Institute / Melanoma / CC-by-sa-2.0]