Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut investiga diversos casos de legionel·la detectats a la zona de Palmanova

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública i Participació investiga l’origen de diversos casos de legionel·la que s’han detectat a la zona de Palmanova.

Concretament, des del 5 d’octubre i fins ahir, dia 18, s’han notificat 18 casos.

Tots, excepte tres, s’han notificat des dels seus països d’origen, ja que han desenvolupat la malaltia quan havien finalitzat l'estada a l’illa.

La majoria dels afectats ja s’han recuperat o evolucionen favorablement, excepte un home de 70 anys i amb diverses patologies (diabetis, leucèmia crònica, cardiopatia isquèmica), que va morir l’11 d’octubre a l’hospital.

Els tècnics de Salut Pública han seguit tots els protocols establerts i han pres mostres a la xarxa sanitària de diversos hotels de la zona, així com a fonts ornamentals, dutxes de platja, restaurants amb nebulitzadors exteriors, aspersors de reg, al brollador d’una piscina i a un parc aquàtic.

En aquests moments, s’han confirmat mostres positives a un establiment hoteler on s’allotjaven 8 de les 18 persones afectades, i s’esperen els resultats dels cultius de les mostres agafades a la resta de punts de la localitat investigats.

Com a mesures preventives, la Direcció General de Salut Pública i l’Ajuntament de Calvià han tancat el subministrament d’aigua de l’hotel, així com de l'aigua de les dutxes de la platja de la zona, de les fonts ornamentals i regs per aspersió, elements sobre els quals es duen a terme revisions i controls de forma periòdica.

Així mateix, la Policia Local ha col·laborat amb l'autoritat sanitària per controlar els establiments de la zona per si tenien en marxa nebulitzadors exteriors.

Per la seva part, els establiments hotelers també han adoptat mesures preventives i han procedit a desinfectar les seves xarxes sanitàries.

Totes les actuacions s’han fet de manera coordinada amb l’Ajuntament de Calvià, la Direcció General de Turisme i la Federació Hotelera de Mallorca.

Dades sobre la legionel·la

Durant el 2017, a les Illes Balears s’han diagnosticat 80 casos de legionel·la.

La legionel·losi és una malaltia bacteriana d'origen ambiental associada a instal·lacions, equipaments i edificis.

La transmissió de la infecció es realitza per via aèria mitjançant la inhalació d'aerosols o gotetes respirables que contenen legionel·la i també per microaspiració d'aigua contaminada. No es transmet de persona a persona.

Les mesures de prevenció i control s'apliquen a les instal·lacions que utilitzen aigua en el seu funcionament, produeixen aerosols i es troben ubicades a l'interior o exterior d'edificis d'ús col·lectiu o instal·lacions industrials que puguin ser susceptibles de convertir-se en focus per a la propagació de la malaltia.

El quadre clínic és molt variable, des de formes asimptomàtiques fins a una pneumònia greu.

El període d’incubació es pot perllongar fins a 14 dies.

[Font: Conselleria de Salut. 18/10/2017]

[Foto: Infosalut]

Què en diu la premsa
*18/10/2017 Diario de Mallorca - Investigan un brote de legionela en Palmanova con 18 afectados y un fallecido.
*18/10/2017 arabalears.cat - Investiguen un brot de legionel·losi a Palmanova amb 18 afectats i un mort.