Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La USP de l'Àrea de Salut d'Eivissa organitza una Marató de Tallers per a alumnes de batxillerat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Unitat de Seguretat del Pacient (USP) de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera ha organitzat una jornada adreçada a estudiants de 2n de batxillerat amb l'objectiu de formar-los en temes relacionats amb la seguretat del pacient. La Marató de Tallers ha comptat per primera vegada amb la participació de 18 alumnes dels instituts Sa Blanca Dona i Sant Agustí d'Eivissa.

Aquest esdeveniment segueix l'estela dels tallers que la USP va organitzar el curs passat en diferents instituts i la iniciativa Joves Experts en Seguretat del Pacient d'un grup d'estudiants de l'IES Sa Blanca Dona que l'any passat es va formar durant tot el curs en seguretat del pacient.

La Marató es va dur a terme el passat 3 de novembre, va començar a les 8.15 hores a la sala de docència de la UCI de l'Hospital Can Misses amb una introducció sobre seguretat del pacient, a càrrec de Paz Merino, coordinadora de la Unitat de Seguretat del Pacient i cap del Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Can Misses, al costat de Maria Costa, referent de la Unitat de Seguretat del Pacient i documentalista de l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera, en la qual es va fer un breu repàs del cas Madrid Arena per entendre l'anàlisi d'incidents través del model del formatge suís.

Seguidament, va començar el taller "Ús segur del medicament", de la mà de Marga Prats i Ana Samper, referents de la Unitat de Seguretat del Pacient i farmacèutiques especialistes en Farmàcia Hospitalària, en el qual els alumnes van aprendre nocions sobre informació continguda en el medicament (envàs i prospecte, i conservació i emmagatzematge a la llar de manera correcta, ja que el contrari pot provocar problemes de seguretat).

Després d'aquest taller, els 18 alumnes van participar en el taller de suport vital bàsic "Tu pots salvar una vida", impartit per l'experta Elena Bartual, referent de la Unitat de Seguretat del Pacient i metge adjunt a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Can Misses, en què els estudiants van aprendre de manera pràctica l'aplicació de tècniques de suport vital bàsic durant els primers 4 minuts després d'una aturada cardiorespiratòria, i com això pot salvar una vida o disminuir les seqüeles.

A continuació, van visitar els Laboratoris, allà Laura Sahuquillo i Dolors Balsells, referents de la Unitat de Seguretat del Pacient i metges especialistes en Anàlisis Clíniques de l'Hospital Can Misses, els van explicar el funcionament d'un laboratori clínic. Els alumnes van poder conèixer les diferents àrees, els fluxos de treball i la tecnologia que utilitzen.

Finalment, el grup va passar a la base del SAMU 061, on es va dur a terme el taller "Emergències extrahospitalàries", en què el coordinador del SAMU-061 d'Eivissa i Formentera, Ángel Crespo, els va explicar el sistema d'emergències extrahospitalàries y el funcionament del 061. Els alumnes van visitar les ambulàncies de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Bàsic Avançat, així com l'helicòpter del 061 a l'helisuperfície.

[Font: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera. 02/11/2017]

[Fotos: Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera]

Notícies relacionades a Infosalut
*09/05/2018 - 19 alumnes de l'IES Sa Blanca Dona volen en l'helicòpter del 061.
*27/06/2017 - Reconeixement als Joves Experts en Seguretat del Pacient a l'Hospital Can Misses.
*10/02/2017 - El grup de Joves Experts en Seguretat del Pacient es forma en emergències extrahospitalàries.

*14/11/2016 - La Unitat de Seguretat del Pacient de Can Misses crea un grup de joves experts en seguretat del pacient a l'IES Sa Blanca Dona.