Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Sensors de localització per a les dones víctimes de violència de gènere

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha aprovat l'encàrrec fet a l’Institut Balear de la Dona i a l’entitat pública empresarial IBETEC per tal que dins el primer semestre de 2018 es pugui facilitar a les dones víctimes de violència de gènere un dispositiu a partir de l’ús de sensors de localització que permetin localitzar-les quan es trobin en situació de risc i activar una intervenció immediata.

La Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, per mitjà de l’entitat IBETEC, està implantant una xarxa de sensorització del territori capdavantera, de baixa velocitat de transmissió, basada en la tecnologia LoRaWAN.

Es tracta d’una xarxa per desenvolupar l’anomenada Internet de les coses (IoT, en anglès), que rebrà el nom de IoTIB. Aquest projecte permetrà disposar d’una xarxa pública de sensors, que abastarà tot el territori de les Illes Balears, i que anirà dirigida a potenciar el desenvolupament d’iniciatives de gestió a partir de dades reals. 

És la primera xarxa pública d’aquestes característiques en l’àmbit de l’estat espanyol i una de les primeres d’Europa.

Projecte IRIS

La xarxa de sensorització del territori esdevé una oportunitat extraordinària per millorar el servei que actualment es presta, des del projecte IRIS, a les dones que poden patir violència.

IRIS és un projecte que es posa a disposició de les dones en situació de risc de patir violència de gènere. Les dones que, de manera voluntària, es donen d’alta en aquest servei passen a formar part d’una base de dades confidencial del Servei d’Emergències de les Illes Balears.

L’any 2016 es van donar d’alta 148 dones a aquest servei.

Els nou sensors, que seran gratüits, garantiran el funcionament des de qualsevol punt i permetran la geolocalització exacta de la dona des del moment que activa el sensor, i també l’actuació inmediata.

En el desenvolupament d’aquest projecte s’haurà de comptar amb la participació de dones que pateixen o hagin patit violència de gènere.

Finalment, l’Acord també preveu encarregar a l’Institut Balear de la Dona i a l’IBETEC l’elaboració d’un informe que analitzi la possibilitat de noves accions que aprofitin els avenços de les noves tecnologies per treballar en l’erradicació de les violències masclistes. Aquestes accions s’hauran d’incloure en el Pla de Mesures contra les Violències Masclistes 2017-2020.

Les dones víctimes de violència de gènere seran el primer col·lectiu que es beneficiarà de la implantació d’aquesta xarxa pública de sensorització. Però n’hi podrà haver d’altres, a mesura que es vagi desenvolupant la xarxa i se’n vagin detectant nous usos potencials per mitjà de la col·laboració amb la resta de conselleries del Govern i amb altres administracions públiques.

[Font: Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme. 24/11/2017]

[Foto: Infosalut]