Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

L'Hospital Son Llàtzer organitza les IV Jornades del Dia Mundial de la Sida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La taxa global de nous diagnòstics d’infecció pel VIH a Espanya és superior a la mitjana de la Unió Europea i a la de la resta dels països d’Europa occidental, i les Illes Balears n’ocupen un lloc destacat. Malgrat el gran avenç que ha suposat el tractament antirretroviral per pronosticar aquesta infecció, les infeccions oportunistes —és a dir, les que ocorren amb més freqüència o són més greus en persones amb el sistema immunològic debilitat, com els pacients infectats pel VIH— continuen essent freqüents en aquests pacients, en molts casos a causa de la immunodepressió greu, a la falta d’adhesió terapèutica al tractament antirretroviral, al fracàs d’aquest o al desconeixement dels pacients que pateixen una infecció oportunista d’estar infectats pel VIH.

Les guies de tractament de la infecció pel VIH recomanen prendre mesures per prevenir les infeccions oportunistes. La vacunació és una de les estratègies, i per això entre les recomanades hi ha les vacunes contra la grip, contra el pneumococ i contra l’hepatitis B. D’altra banda, alguns pacients infectats pel VIH viatgen a països amb malalties endèmiques potencialment evitables amb la vacunació. A més d’aquestes vacunes, fa anys que s’està investigant en el disseny de noves vacunes preventives i terapèutiques contra la mateixa infecció pel VIH.

IV Jornades del Dia Mundial de la Sida

A l’Hospital Son Llàtzer s’atenen regularment més d’un miler de pacients infectats pel VIH. Per això, per quart any consecutiu i coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, la Unitat de Malalties Infeccioses organitza unes jornades divulgatives als centres d’atenció primària dirigides al personal mèdic i d’infermeria amb l’objectiu de millorar la interacció entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada i incrementar els coneixements que els professionals de l’atenció primària tenen sobre aquesta malaltia, amb la finalitat última de millorar l’atenció dels pacients infectats pel VIH fora de l’entorn hospitalari.

En les edicions prèvies s’han tractat sobre temes com ara el diagnòstic precoç o les malalties de transmissió sexual. Atès que la necessitat de vacunació no acaba en la infantesa i fins i tot hi ha vacunes especialment indicades per a adults, enguany en les Jornades s’ha abordat el tema del calendari vacunal dels adults, i s'ha fet una referència especial als grups de risc, entre els quals hi ha els pacients infectats pel VIH.

[Font: Conselleria de Salut. 01/12/2017]

[Foto: Conselleria de Salut]

Notícies relacionades a Infosalut
*18/12/2017 - Salut incideix en la importància de la prevenció, el diagnòstic precoç i la no-discriminació de les persones infectades pel VIH.