Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Cada setmana l’Hospital Son Llàtzer diagnostica, de mitjana, un cas de càncer de cavitat bucal, de laringe o de faringe

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Son Llàtzer diagnostica cada setmana, de mitjana, un cas de càncer de cavitat bucal, de laringe o de faringe. Aquesta dada fa palesa la necessitat de conscienciar la població sobre la importància de la prevenció.

Coincidint amb el Dia Mundial del Càncer, que se celebra dia 4 de febrer, l'Hospital Son Llàtzer va centrar l'atenció en el càncer que afecta la cavitat bucal, la laringe o la faringe en una jornada organitzada pel Servei d'Otorinolaringologia.

La jornada va ser inaugurada pel director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut, Nacho García, acompanyat pel gerent de l'Hospital Son Llàtzer, Francisco Marí.

Durant l'acte, en el qual van intervenir, en nom del cap del Servei d’Otorrinolaringologia, el Dr. A. Bonilla, la Dra. C. Rosal i els adjunts F. Garcías i A. Roldán, a més del personal d’infermeria, i la logopeda del servei E. Juan, es va presentar la campanya #cuida't la veu i es van projectar uns vídeos protagonitzats pels cantants Tomeu Penya, Llorenç Santamaria, Jaume Anglada i també per l'humorista Agustín "El Casta".

L’Hospital Son Llàtzer fa, de mitjana, una laringectomia (extirpació parcial o total de la laringe) cada mes. Aquesta intervenció obliga els pacients a viure amb una traqueostomia permanent, és a dir, la inserció d’una cànula a la tràquea per facilitar el pas de l’aire.

No obstant això, els casos inicials de càncer de laringe es poden tractar amb làser per mitjà d’un microscopi quirúrgic, cosa que evita la traqueostomia. Però els casos de tumors més avançats poden requerir la cirurgia oberta i extirpar la laringe. Aleshores el pacient perd la veu i ha de respirar per un orifici al coll, i també queden afectats els sentits del gust i de l’olfacte. Totes aquestes seqüeles es redueixen amb rehabilitació, i també es pot col·locar una pròtesi fonatòria, amb la qual el pacient pot parlar i tenir una comunicació més natural.

La importància de la prevenció: factors de risc i signes d’alarma

Del nombre total de casos de càncer de cavitat bucal, de laringe o de faringe que es diagnostiquen a l’Hospital Son Llàtzer, el 44 % està en els estadis inicials o molt inicials, per la qual cosa presenten una probabilitat de curació del 90 %. D’aquí la importància de la prevenció, ja que un diagnòstic precoç és clau a l’hora d’aplicar un tractament amb èxit. Els factors de risc principals d’aquest tipus de càncer són aquests:

 • Consum de tabac: el tabac fumat o mastegat augmenta el risc en proporció a la quantitat consumida i als anys d’hàbit.
 • Consum d’alcohol.
 • Infeccions pel virus del papil·loma humà: si estan relacionades amb el sexe oral, tenen incidència en el càncer de coll.
 • Exposició a productes químics industrials: persones que fan feina exposades al níquel, al petroli o a pells, i també a la inhalació d’hidrocarburs a les àrees urbanes o a l’exposició al plom.
 • El reflux faringolaringi en pacients amb reflux gastroesofàgic.

Símptomes de sospita

Davant qualsevol símptoma de sospita és important acudir al metge, ja que en molts casos els tumors provoquen molèsties que passen desapercebudes als pacients, que solen acudir a l’otorrinolaringòleg quan presenten protuberàncies al coll. Els signes d’alarma que poden fer sospitar són els següents:

 • Dolor al coll i dificultats per empassar malgrat el tractament.
 • Dolor d’orella persistent, que empitjora en empassar.
 • Aparició de tumefacció o úlcera a la boca o sang a la boca i al coll.
 • Aparició de lesions blanques i vermelles a la boca que persisteixen durant setmanes.
 • Canvis en la veu, afonia o ronquera no relacionades amb una infecció i que persisteixen durant més de tres setmanes.
 • Aparició de protuberàncies al coll, sobretot si són dures, creixen o fan mal.
 • Obstrucció nasal i/o sagnat nasal persistent.

El càncer de cavitat bucal, de laringe o de faringe és el sisè tipus més comú arreu del món, i a Espanya se’n diagnostiquen 11.300 nous casos cada any, el 40 % dels quals afecten la laringe. La mitjana d’edat en què es presenta són els 50 anys i el 75 % dels casos s’atribueix a l’hàbit del tabaquisme i al consum d’alcohol. De fet, Espanya és un dels països del món amb més incidència de càncer de laringe per culpa del gran consum de tabac, segons dades de la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.

[Font: Conselleria de Salut - Hospital Son Llàtzer. Servei d'Otorinolaringologia. 02/02/2018]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]