Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Entre el 22 i el 28 de gener es va registrar la taxa més elevada de grip des de 2006

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Durant la setmana del 22 al 28 de gener de 2018, a Balears, la taxa de grip va ser de 230,63 casos per 100.000 habitants, segons les dades recollides per la Xarxa Sentinella de la Grip, de la Direcció General de Salut Pública. Considerada de nivell molt alt, aquesta taxa és la més elevada registrada a Balears des de l’any 2006. La taxa registrada entre el 15 i 21 de gener, considerada de nivell alt, va ser de 205,47 casos.

Pel que fa a les dades d’aquesta setmana, els hospitals públics i els serveis d'urgències d'atenció primària han atès un total de 25.484 urgències entre el 26 de gener i el 2 de febrer, 2.998 menys més que la setmana anterior; 7.564 d'elles es van atendre als hospitals de la xarxa pública i 17.920, en les urgències d'atenció primària. De les urgències hospitalàries, un 13,29 % han requerit d’ingrés, un percentatge lleugerament superior al registrat la setmana anterior, quan va ser del 12,69 %.

Per la seva banda, els metges de família dels centres d'atenció primària han diagnosticat 1.615 casos de grip, 882 menys que la setmana anterior.

El servei d'informació 061 Salut respon ha registrat l'última setmana un total de 401 consultes telefòniques, 18 menys que la setmana anterior. Els motius més freqüents de les consultes han estat dubtes sobre fàrmacs, seguit de febre en menors, dolors abdominals, febre en adults i vòmits.

Durant la segona setmana de gener es va produir un increment de més del doble de la taxa, passant de 95,64 casos entre els dies 1 i 7 de gener als 194,47. Coincidint amb aquest important augment, el Servei de Salut va realitzar el major esforç, tant en la contractació de personal com en l'obertura de llits extraordinaris. Concretament, es van obrir 73 llits i es van contractar més de cent professionals per fer front a l'increment de la pressió assistencial.

Des de finals de desembre, en previsió de l'habitual augment de la pressió assistencial que té lloc en aquesta època de l'any, el Servei de Salut ha anat adaptant els seus recursos, tant de personal com de nombre de llits, per atendre a les necessitats de la població. Aquesta adaptació de recursos es du a terme als hospitals de la xarxa pública i als centres d'atenció primària.

En aquest sentit, s'han reforçat l'Atenció Primària de Mallorca amb un equip de metge, infermeria i conductor per a l'atenció a domicili en cadascun dels tres SUAP de Palma (Escola Graduada, s’Escorxador, Son Pizà). A Menorca, s'han reforçat els equips de primària amb tres facultatius i una infermera en Medicina Interna de l'Hospital Mateu Orfila. A Eivissa i Formentera, està prevista la contractació d'un metge i una infermera.

És important recordar a la població que davant una urgència lleu acudeixi als serveis d'urgència dels centres de salut, deixant així les urgències dels hospitals per als casos més greus. Des d'Atenció Primària i els dispositius del 061 també es potencia el control i seguiment de pacients crònics.

En qualsevol cas, el Servei de Salut garanteix sempre el mateix nivell de qualitat assistencial a la població, gràcies a la professionalitat del personal tant dels hospitals com dels centres de salut d’atenció primària.

Els serveis d'urgències de tots els hospitals mantenen contacte i coordinació amb l'Hospital Verge de la Salut, l'Hospital General, l'Hospital Joan March, l'Hospital Sant Joan de Déu, i l'Hospital Creu Roja per derivar pacients que siguin tributaris d'ingressar en algun d'aquests centres. A més, s'han signat diferents contractes amb la Policlínica Miramar, Quirón Palmaplanas i Clínica del Rosario per a la derivació de pacients.

[Font: Conselleria de Salut. 02/02/2018]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
* 31/01/2018 - Augmenten les urgències, amb 2.497 casos de grip diagnosticats als centres d'Atenció Primària.
*25/01/2018 - El Servei de Salut ha atès aquesta setmana 27.758 urgències, amb 2.416 casos de síndrome gripal als centres d'atenció primària.
*15/01/2018 - L'IB-Salut ha obert 73 llits i ha contractat més d'un centenar de professionals davant l'increment de la pressió a Urgències.
*09/01/2018 - El Servei de Salut ha activat el Pla de Contingència davant l'increment de la pressió assistencial a Urgències.