Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Salut impulsa accions adreçades a fomentar la prevenció i els hàbits saludables en els centres escolars

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 4 de febrer és el Dia Mundial contra el Càncer i la Conselleria de Salut vol incidir en la prevenció, ja que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el 40 % dels càncers es poden evitar.

L’augment de factors de risc com el consum de tabac i l’obesitat repercuteixen en l'increment de la incidència. El tabac provoca entre el 80 % i el 90 % de les morts per càncer de pulmó i, aproximadament, el 30 % de les produïdes per tumors de cavitat oral, laringe, esòfag, pàncrees, estómac, bufeta i ronyó. L'obesitat és responsable de l’augment de càncers com el colorectal i els d’esòfag, de ronyó, de mama i d’endometri. La radiació ultraviolada està relacionada amb l’increment del càncer de pell, i el consum d’alcohol eleva el risc de tumors a l’estómac i al fetge.

Per reduir la morbimortalitat per càncer de mama, la Conselleria de Salut du a terme, des de l'any 1998, el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama. També el 2015 es va posar en marxa el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte amb l’objectiu de disminuir la incidència i la mortalitat per càncer colorectal.

Iniciativa

La Conselleria de Salut vol ressaltar la importància d’impulsar accions dirigides a fomentar la prevenció i l'adquisició d’hàbits saludables des d'edats primerenques. En aquest sentit, la Coordinació de l’Estratègia de Càncer de la Direcció General de Salut Pública i Participació convida tots els centres educatius de les Illes Balears a sumar-se durant el mes de febrer a l’acció promoguda per la Unió Internacional per al Control del Càncer, que amb el lema “Nosaltres podem. Jo puc”, ajuda adoptar posició, emprendre accions per ajudar a crear consciència i unir-se en la lluita contra el càncer.

La Coordinació de l’Estratègia de Càncer anima l’alumnat de les Illes Balears que s’afegeixi a la campanya compartint els missatges a través de les xarxes socials. Tot el material es pot descarregar en l’enllaç .

El Codi europeu contra el càncer fomenta 12 mesures que cada persona pot adoptar per contribuir a prevenir el càncer: no fumar, establir espais sense fum, mantenir un pes saludable, fer exercici, evitar el sedentarisme, alimentació saludable, limitar el consum d’alcohol, evitar la sobreexposició solar i els rajos UVA, protegir-se de substàncies cancerígenes i de radó, participar en programes de cribratge de càncer i vacunar tots els infants d’hepatitis B, i en el cas de les nines també del virus del papil·loma humà.

D'altra banda, la Conselleria de Salut s’ha adherit a la declaració de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica (SEOM) que es posiciona a favor del maneig multidisciplinari dels pacients amb càncer en comitès de tumors específics que incloguin totes les disciplines implicades en l’abordatge de cada tipus de tumor, tenint en compte sempre el benefici del pacient com a objectiu central del funcionament d’aquests comitès. Aquesta adhesió es pot trobar en aquest enllaç: Dia Mundial del Càncer 2018 (SEOM).

[Font: Consejeria de Salut. 03/02/2018]

[Foto: Barn Images / CC0 1.0 Universal]