Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Identificació dels actius en salut a Santa Catalina-Es Jonquet a través de la fotografia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En el marc del projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural (ICI), que des de l’any 2014 s’està desenvolupant als barris de Santa Catalina i es Jonquet i que ha contribuït a teixir una xarxa de relacions que enforteixen la comunitat, s'ha elaborat el Mapa d'actius dels barris de Santa Catalina i es Jonquet 2018.

Aquesta Guia neix de la participació activa dels veïns dels barris de Santa Catalina i es Jonquet del municipi de Palma, que organitzats per grups, van recòrrer els carrers de les dues barriades per tal de capturar, a través de la fotografia, tant els elements que consideren que promouen la salut com aquells que la minven.

L'objectiu és identificar els elements, espais, recursos i serveis que puguin promocionar la salut de les persones en aquests barris, així com aquells que no funcionen per poder investigar els motius pels quals no constitueixen un actiu en salut i poder convertir-lo en promotor de vida saludable.

Un actiu en salut és qualsevol factor o recurs que millora la capacitat de les persones, de les comunitats i de les poblacions per mantenir i preservar la salut i el benestar. Els actius en salut poden ser: persones implicades activament en la vida del barri i en la seva millora; associacions formals i xarxes informals que posen en contacte la gent del barri; organitzacions i serveis a la ciutadania; espais físics (parcs, places, jardins, etc.); tot allò relacionat amb l’economia que pugui promocionar la salut de la comunitat (comerços tradicionals, restaurants vegetarians, gimnasos, botigues d’esports, centres infantils d’oci, etc.) Per últim, tota aquella oferta i recursos culturals que conviden a una vida activa i saludable. A la inversa, un no actiu en salut serien tots aquells elements que minven la capacitat de les comunitats per mantenir i preservar la salut i el benestar de les persones que les integren.

El resultat d’aquest procés és una recopilació d’imatges que fan visible no tan sols els actius i no actius del barri, sinó també la capacitat d’organització i participació activa de la comunitat. Cada imatge s'associa a una frase que reflecteix el motiu pel qual ha estat triada com a actius en salut o com a no actius. A continuació podeu consultar l'informe final.

També s’han organitzat altres accions, com ara campanyes de sensibilització relacionades amb l’aïllament de la gent gran; accions formatives i capacitadores dins les escoles sobre els estereotips de gènere, la violència masclista i la violència de gènere; encontres comunitaris; una “Escola de Formació Comunitària Santa Catalina i es Jonquet” amb una programació de tallers, cinefòrums i seminaris; productes de sensibilització i difusió amb joves sobre la violència masclista, entre d'altres.

[Font: PACAP Illes Balears]

[Foto: Infosalut]

Notícies relacionades a Infosalut
*13/04/2018 - El Centre de Salut Santa Catalina participa en el projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural.
*01/12/2017 - El Centre de Salut Vila presenta el primer mapa d'actius en salut de les Pitiüses.
*13/11/2017 - L'Ajuntament i el Centre de Salut de Sant Antoni comencen a preparar el seu mapa d'actius saludables.
*23/05/2017 - La Conselleria de Salut publica un article sobre la formació d'actius en salut per als equips d'Atenció Primària.