Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Son Espases va inaugurar una exposició sobre trastorns alimentaris

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’Hospital Universitari Son Espases va inaugurar una exposició d’onze còmics el passat dia 10 d’octubre, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental. Les obres han estat creades per joves que són ateses pel Programa Especialitzat en Trastorns de la Conducta Alimentària de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència (IBSMIA).

Aquestes imatges narren les raons per les quals han arribat al servei i han hagut de necessitar un tractament específic. Des de l’agost de 2018 fins a l’agost de 2019, els professionals d’aquest Programa varen atendre 1.154 consultes externes, entre primeres (58) i successives (1.096), de psiquiatria, psicologia i infermeria. A més, 21 pacients varen ingressar a la Unitat d’Hospitalització Breu i 28 acudien a l’Hospital de Dia.

El matí, el director gerent de l’Hospital Universitari Son Espases, Josep Pomar, i la directora de l’Institut Balear per a la Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, Isabel Flórez, van ser els encarregats d’inaugurar l’exposició.

Els trastorns de la conducta alimentària (TCA) són un tipus de trastorn mental que es caracteritza per un comportament patològic davant de la ingesta d’aliments i una obsessió pel control de pes. L’origen dels TCA pot ser biològic, psicològic, familiar o sociocultural i té conseqüències negatives tant per a la salut física com mental de la persona.

Tot i que hi ha diversos tipus de TCA, l’anorèxia nerviosa, la bulímia nerviosa i el trastorn per afartament són els més coneguts. L’anorèxia nerviosa es caracteritza per una por del pacient a augmentar de pes que provoca una conducta alimentària anòmala. La bulímia nerviosa presenta episodis d’ingesta voraç i descontrolada i, posteriorment, les persones afectades intenten compensar-ne els efectes amb vòmits autoinduïts. En canvi, el trastorn per afartament està caracteritzat per episodis d’ingesta compulsiva de forma recurrent però el pacient no du a terme conductes compensatòries, per la qual cosa és habitual que pateixi sobrepès.

Aquest tipus de trastorns requereixen un tractament llarg i complex ja que són malalties greus, però es poden curar si la persona segueix el tractament amb un equip de metges i psicòlegs especialitzats. De fet, devers el 50-60 % dels casos es recuperen totalment, un 20-30 %, parcialment, i només un 10-20 % es cronifiquen.

És habitual que els pacients no siguin capaços d’identificar la malaltia i, per tant, tampoc les conseqüències negatives del trastorn. En aquest cas, el paper de la família és fonamental per intentar que la persona afectada rebi el tractament que necessita, tot i que no col·labori en rebre’l.

Per diagnosticar els TCA és indispensable que els professionals de la salut mental avaluïn la persona que sembla que el pateix. Tot i això, hi ha una llarga llista de senyals que ens poden servir d’alerta, com per exemple el sentiment de culpa per haver menjat, la pèrdua de pes injustificada, la pràctica del vòmit autoinduït, etc. Així, davant aquests senyals és recomanable consultar el cas amb un equip de professionals.

Prop d’un 5 % de les adolescents pateix un trastorn de la conducta alimentària i encara que els TCA comencen típicament durant l’adolescència cada vegada és més freqüent trobar-los en menors de 13 anys. A més, cal tenir en compte que aquest tipus de trastorns són la malaltia mental amb major mortalitat a l’adolescència, i el risc de suïcidi és elevat.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 10/072019]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*10/10/2019 mallorcadiario.com - Son Espases inaugura una exposición de cómics sobre trastornos alimentarios.

Notícies relacionades