Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Formació continuada

Creació d'un grup de treball que elabori unes recomanacions sobre com tractar el suïcidi en els mitjans

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La ministra de Sanitat en funcions ha posat l'accent, en que existeix evidència científica que una cobertura informativa adequada, no sensacionalista pot ajudar a prevenir els suïcidis.

María Luisa Carcedo, ha plantejat la creació d'un grup de treball que elabori una sèrie de recomanacions sobre com tractar el suïcidi i les conductes suïcides en els mitjans de comunicació. L'objectiu és que aquestes recomanacions estiguin llestes en el primer trimestre de 2020.

En la reunió que ha mantingut Carcedo amb representants de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE), l'Associació Nacional d'Informadors de la Salut (ANIS), la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes i la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) ha explicat que l'objectiu és que els periodistes comptin amb una guia útil a l'hora de realitzar les seves informacions.

Per a això, el grup revisarà els codis i recomanacions elaborats prèviament per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), associacions de pacients i algunes comunitats autònomes “per a prendre com a model les millors pràctiques”.

Un dels eixos és sensibilitzar i millorar la informació a la ciutadania a través d'accions de conscienciació promogudes per institucions públiques i mitjans de comunicació. L'objectiu final és visibilitzar la realitat del suïcidi, trencar el tabú que encara hi ha al voltant i canviar la percepció sobre aquest problema de salut pública.

María Luisa Carcedo ha cridat l'atenció sobre el paper que tenen els mitjans de comunicació en aquesta labor: “Són actors imprescindibles per a treballar en la prevenció del suïcidi”. I, per això, ha ressaltat que cal començar a canviar la forma en la qual alguns informen: “Existeix evidència que una cobertura informativa adequada, no sensacionalista pot ajudar a prevenir”

[Font: Ministeri de Sanitat. 10/10/2019]

[Foto: Matthias Ripp / Meeting / CC BYND 2.0]