Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es destinen 31.200 euros a Metges del Món per atendre conductes adictives

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern va autoritzar la consellera de Salut i Consum a atorgar una subvenció a Metges del Món Illes Balears per dur a terme una part del projecte INRED, d’inclusió social i reducció de danys per a persones usuàries de drogues en risc o situació d’exclusió social.

Aixó permetrà el pagament anticipat de 31.200 euros, el 100 % de l’import sol·licitat, que equival a un 35 % del total del projecte subvencionat (89.314,07 euros).

El projecte INRED té per objectiu general la reducció de la mortalitat i morbiditat de persones usuàries de droga injectada/inhalada i pretén millorar-ne la salut i el benestar integral mitjançant el programa de xeringues i oferint informació i assessorament dels recursos sociosanitaris de la xarxa normalitzada.

La normativa d’aplicació estableix com a excepcions als principis de publicitat i concurrència, amb caràcter excepcional, les subvencions en què s’acreditin raons d’interès públic, social, econòmic o humanitari, o qualsevol altra raó degudament justificada en l’expedient que dificulti aquesta concurrència.

En aquest sentit, han quedat acreditades les raons d’interès públic, social i humanitari i de dificultat de promoure la convocatòria pública que justifiquin l’atorgament directe de l’ajut, atès que Metges del Món Illes Balears és l’única entitat en l’àmbit de la comunitat autònoma que presta aquest servei a aquests grups de població vulnerables i en risc d’exclusió social, cosa que fa factible la concessió de la subvenció mitjançant aquest procediment directe.

Mallorca, una de les regions amb més prevalença de drogues injectades

El consum de drogues injectades continua sent una realitat a Espanya, especialment a Mallorca, que és una de les regions amb més prevalença de l’Estat. El 2017 un 40 % de les persones que iniciaven tractament per consum d’heroïna i un 67 % de les que l’iniciaven per consum de cocaïna declaraven la injecció com a via de consum preferent (PADIB 2017). 

L’any 2018 Metges del Món va atendre, en el projecte citat, 531 persones en 173 sortides d’apropament amb el centre mòbil de reducció de danys, al poblat de Son Banya i a la Porta Sant Antoni de Palma, majoritàriament, i feren 3.046 serveis d’intercanvi de xeringues, intervencions biopsicosocials i educació per a la salut.

Cal tenir en compte que el 2018 s’entregaren 58.862 xeringues, un 17 % més que l’any anterior, amb una ràtio de recuperació de xeringues emprades del 80 %. A pesar de només intervenir en el municipi de Palma i fomentar altres punts d’intercanvi normalitzats de la CA, Metges del Món distribueix quasi el 50 % del material de consum de totes les Illes Balears.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 31/10/2019]

[Foto: Metges del Món]