Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Farmacoterapèutica

Es finança la PrEP com a mesura de prevenció del VIH en persones d'alt risc

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Sistema Nacional de Salut (SNS) finança la profilaxi pre-exposició (PrEP) des del dia 1 de novembre com a mesura de prevenció del VIH en persones d'alt risc.

La dispensació del PrEP, amb emtricitabina (FTC) i tenofovir disoproxil fumarato (TDF), es realitzarà pels serveis de farmàcia hospitalària o en centres assistencials autoritzats, sense cost directe per al pacient.

La PrEP, com a intervenció biomèdica, suposa una opció preventiva i eficaç més dins de l'estratègia sanitària de prevenció combinada enfront de la infecció pel VIH i en la qual l'ús del preservatiu suposa l'eina principal.

La seva prescripció està indicat en combinació amb pràctiques sexuals més segures per a reduir el risc d'infecció pel VIH-1 adquirida sexualment.
Així es promou el diagnòstic precoç del VIH i el garbellat d'infeccions de transmissió sexual, la sensibilització per a la reducció de conductes de risc o el consum de drogues i la promoció de l'ús del preservatiu.

Grups de població en risc elevat d'adquirir la infecció:

-Homes que tenen Sexe amb Homes (HSH) i persones transsexuals VIH-negatives majors de 18 anys amb almenys dos dels següents criteris:

  • Més de 10 parelles sexuals diferents en l'últim any.
  • Pràctica de sexe anal sense protecció en l'últim any.
  • Ús de drogues relacionat amb el manteniment de relacions sexuals sense protecció en l'últim any.
  • Administració de profilaxi post-exposició en diverses ocasions en l'últim any.
  • Almenys una ITS bacteriana en l'últim any.

-Dones en situació de prostitució VIH negatives que refereixin un ús no habitual del preservatiu.

El Pla Nacional sobre el Sida està liderant un Grup de Treball que inclou a tots els agents implicats, representants de les comunitats autònomes, societats científiques i societat civil, per a elaborar i planificar l'estratègia de seguiment de les persones a les quals se'ls prescrigui aquest medicament.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 31/10/2019]

[Foto: madartzgraphics/ Virus VIH / Pixabay License]

Notícies relacionades