Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Campanya «Un match x una vida» per fomentar la donació de mèdul·la òssia

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut i Consum s’ha afegit a la campanya «Un match x una vida», dirigida a promocionar la donació de mèdul·la òssia entre els joves amb edats compreses entre 18 i 40 anys i aconseguir un mínim de 500.000 donants de medul·la òssia registrats.

Aquest objectiu de 500.000 donants, que figuren en el Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO) es vol aconsseguir per a l’any 2022, en el marc del Pla Nacional de Mèdul·la Òssia (PNMO).

La Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears i la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears informaran avui, 21 de novembre, sobre la donació de mèdul·la òssia a l’estand situat en el vestíbul de l'edifici Guillem Cifre de Colonya de la Universitat dels Illes Balears de 9.00 a 14.00 hores.

Els interessats es podran extreure les mostres per entrar en el registre citat, a l’autobús del Banc de Sang i Teixits, que estarà situat davant l’edifici Guillem Cifre de Colonya de 10.00 a 14.00 h.

 

La campanya, és una iniciativa conjunta de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), de les comunitats autònomes i de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia.

El lema «Un match x una vida» parteix d’una analogia sobre l’ús d’aplicacions per cercar parella i les dificultats per trobar l’adequada. Com s’explica en la informació que es facilitarà a les persones interessades, la probabilitat de trobar un donant de medul·la no familiar compatible en tot el món és d’1 entre 4.000. Encara que el millor donant és un familiar, aquesta probabilitat només arriba al 25-30 % dels casos, per la qual cosa la majoria de pacients necessiten trobar un donant no emparentat a partir dels registres de donació.

La campanya inclou materials audiovisuals que es difondran a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació, i de la pàgina web unmatchxunavida.com.

A les Balears hi ha registrats 5.897 donants de mèdul·la òssia

Espanya compta ja amb més de 400.000 donants de mèdul·la, als quals s’afegeixen 65.000 unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades. A més, en el món hi ha 36 milions de donants de mèdul·la òssia.

Concretament, a les Balears hi ha registrats 5.897 donants de mèdul·la òssia, Així mateix, des que es va posar en marxa el Pla Nacional de Medul·la a finals de 2012 fins ara, el nombre de donants en l’àmbit nacional s’ha multiplicat per quatre.

El Banc de Sang i Teixits recorda que els pacients de leucèmia requereixen múltiples transfusions de sang durant el tractament. Per aquesta raó, anima la població a donar sang.

En els darrers 10 anys el temps mitjà de recerca s’ha reduït en un 36 %. Actualment es tarden 30 dies a localitzar un donant potencial.

L'ONT recorda els requisits essencials per ser donants de medul·l

A hores d’ara, atès que el registre de donants espanyol és ja un dels més importants d'Europa i que es localitza un donant compatible per a més del 85 % dels pacients que ho requereixen, es tendeix a prioritzar la «qualitat» dels donants sobre la «quantitat». Aquesta tendència internacional és una conseqüència després d’haver comprovat, en repetits estudis, que la probabilitat d’èxit del trasplantament té una estreta relació amb l’edat del donant. Així, com més jove és el donant, més bons resultats. Això ha fet que, de manera progressiva, es limiti a 40 anys l’edat màxima dels donants.

Requisits:

  • Tenir entre 18 i 40 anys.
  • Estar sa, és a dir, no patir cap malaltia susceptible de ser transmesa al receptor. Els interessats tampoc no poden patir cap malaltia que pugui posar en perill la seva vida pel fet de la donació.
  • També és important tenir en compte que no es pot donar medul·la per a un pacient concret, sinó per a qualsevol persona compatible que ho necessiti, amb independència d’on resideixi.
  • Ser donant de mèdul·la significa adquirir un compromís per a tota la vida. Suposa entrar a formar part d'un selecte club mundial, de persones sanes i solidàries, que saben que en qualsevol moment poden cridar-les per salvar la vida d’un pacient anònim en qualsevol lloc del món.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 20/11/2019]

[Foto: Infosalut / Adolescents passejant / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades