Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Campanya per a fomentar la donació de mèdul·la

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Amb motiu del Dia Internacional del Donant de Medul·la Òssia es va presentar la campanya ‘Un match x una vida’, amb uns objectius fonamentals: Realitzar un reconeixement als donants de medul·la òssia, millorar la informació i fomentar aquest tipus de donació, fonamentalment entre els més joves. 

La campanya va ser presentada per la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, Mª Luisa Carcedo, que va animar als més joves a informar-se adequadament sobre la donació de medul·la i inscriure's en el Programa REDMO.

 Aquesta campanya, que s'emmarca dins del Pla Nacional de Medul·la Òssia (PNMO), és una iniciativa conjunta de la ONT, les comunitats autònomes i la Fundació Internacional Josep Carreras contra la Leucèmia. Està dissenyada per a atreure l'atenció dels donants potencials més joves, de 18 i 40 anys, especialment homes, i aconseguir un mínim de 500.000 donants l'any 2022.

Com s'explica en la informació que es va facilitar als interessats, la probabilitat de trobar un donant de medul·la no familiar compatible a tot el món és d'1 entre 4.000.

La campanya inclou materials audiovisuals, que es van difondre a través de les xarxes socials i mitjans de comunicació, així com diferents actuacions de màrqueting.
Palma, és una de les ciutats en les quals es presentarà la campanya.

A les xarxes socials la campanya es pot seguir a través d’aquets enllaços:

Nova orientació del Pla Nacional de Medul·la Òssia (PNMO)

La nova orientació del PNMO afegeix als seus objectius quantitatius la millora qualitativa, centrada en la incorporació de donants masculins per a equilibrar el gènere de les persones inscrites en el REDMO; el rejoveniment del registre i la millora de la qualitat dels tipatjes.

Referent a l'edat, el 52% de tots els donants eren menors de 40 anys, segons recull la memòria del REDMO de 2018.

Amb aquestes mesures, el PNMO vol augmentar en un 40% l'efectivitat de les donacions, millorar l'autosuficiència, i aconseguir en 2022 que el 35% dels trasplantaments de medul·la òssia a Espanya es realitzin amb donants inscrits en el REDMO.

Donació de Medul·la òssia en dades

El nostre país compta ja amb més de 400.000 donants de medul·la. A ells s'afegeixen 65.000 unitats de sang de cordó umbilical emmagatzemades a Espanya.

En aquest enllaç podeu ampliar la informació sobre aquest tema.

Paper de la Fundació Carreras i del Redmo

La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia va néixer en 1988. Consta de tres àrees bàsiques: la recerca científica; la gestió del REDMO d'Espanya, i la millora de la qualitat de vida dels pacients.

El REDMO d'Espanya es va crear per la Fundació Josep Carreras en 1991 i el ple desenvolupament es va aconseguir en 1994, amb la seva integració en la xarxa assistencial pública. És l'únic programa oficial a Espanya encarregat, entre altres aspectes, de la gestió de la base de dades dels donants voluntaris espanyols, que es reben directament de les comunitats autònomes.

[Font: Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. 20/09/2019]

[Foto: Infosalut / Gent jove passejant / CC BY-NC-SA 4.0]

Notícies relacionades