Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Cambreres de pis beneficiades pel reconeixement de les seves malalties professionals

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Des que, l’agost del 2018, el Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social va anunciar a les mútues que es reconeixien les malalties professionals de les cambreres de pis dels braços i les mans, 139 treballadores se n’han beneficiat.

Ha augmentat un 39% la diagnosi d’aquestes malalties, totes elles de braços i mans, com la síndrome del túnel carpià, molt habitual en aquest col·lectiu. Així, entre l’agost del 2017 i l’agost del 2018 es van fer 79 reconeixements de malalties, mentre que entre l’agost del 2018 i el d’enguany se n’han fet 110.

Aquest increment de gairebé un 40% marca una tendència que continua durant els mesos de setembre i octubre del 2019, on es van reconèixer 29 malalties professionals més. Així, des de l’anunci del ministeri citat s’han diagnosticat i reconegut un total de 139 malalties professionals.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, va valorar l’acord assolit l’any passat pel Govern i el govern central amb organitzacions sindicals i empresarials perquè suposa “reconèixer una reclamació històrica” de les “kellys” que ja comença a donar resultats.

L’augment dels reconeixements és, segons Negueruela, “una eina per visibilitzar la realitat d’aquestes treballadores, reconèixer també els seus drets laborals” i, a més, “un instrument per tenir millor informació a l’hora d’anar a l’arrel del problema dels sobreesforços” en col·lectius com les cambreres de pis.

Les malalties professionals de les “kellys” ja es venien reconeixent, però en molt inferior mesura. De fet, l’any anterior a l’anunci del Ministeri se’n van reconèixer 49, més de la meitat que durant els dotze mesos posteriors a la notificació.

La síndrome del túnel carpià és la malaltia professional més habitual entre les cambreres de pis. De fet, representen el 76% de totes les reconegudes des de l’agost del 2018.

[Font: Conselleria de Model Económic, Turisme i Treball. 14/11/2019]

[Foto: Barnimages / housekeeping / CC0 1.0 Universal ]

Què en diu la premsa
*15/11/2019 menorca.info - Más de 130 ‘kellys’ de Balears tienen reconocidas sus enfermedades como profesionales.
*15/11/2019 arabalears.cat - Reconeixen les malalties de més de 130 kellys com a professionals.