Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Formació continuada, Institucions sanitàries

El Comitè Nursing Now presenta els indicadors i les accions que es duran a terme en la campanya Nursing Now durant 2020

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Comitè Nursing Now Balears ha presentat avui, a l’Hospital Universitari Son Espases, els indicadors i les accions que es duran a terme en la campanya Nursing Now durant l'any 2020, any declarat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) l’any de les infermeres i comares, coincidint amb el 200 aniversari del naixement de Florence Nigthingale, considerada precursora de la infermeria moderna.

La jornada ha comptat amb la presència de la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; la presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de les Illes Balears, María José Sastre; la degana de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia, Rosamaria Alberdi, i el director de Cures del Servei de Salut, Carlos Villafáfila, entre altres autoritats.

El document presentat avui a més de 160 infermeres és un diagnòstic de la situació de la professió infermera a les Illes Balears i conté els reptes que es volen aconseguir al llarg de l'any 2020.

La vintena de persones que conformen el Comitè Nursing Now Balears ha treballat a través d'un procés participatiu amb diversitat de visions i amb un denominador comú: la capacitat de feina, per mostrar a la societat tot el que les infermeres poden fer per a la comunitat.

La coordinadora de Nursing Now Balears, Cristina Moreno, ha explicat el contingut del document d’objectius que reflecteix el sentiment de les infermeres i reivindica les accions per millorar les seves competències.

A més, en l’acte han participat diferents ponents que han posat de manifest els projectes que es duen a terme a la comunitat autònoma vinculats als objectius de la campanya Nursing Now.

En aquest sentit, pel que fa al primer objectiu, Major inversió en la millora de l’educació, el desenvolupament professional, els estàndards, la regulació i les condicions de treball per a les infermeres i les comares, el Comitè reclama l’avaluació de les ràtios i del nombre d’infermeres.

Quant al segon objectiu, relatiu a la Major difusió de pràctiques efectives i innovadores en infermeria, demanden una major difusió de les evidències en cures infermeres i visualització dels projectes innovadors més rellevants.

Respecte del tercer objectiu, Major influència de les infermeres i comares en les polítiques de salut, aposten per la formació i el desenvolupament de la competència política.

Amb referència al quart objectiu, Més infermeres en posicions de lideratge i més oportunitats de desenvolupament en tots els àmbits, expliquen que les infermeres de Balears participaran en el repte Nigthingale Challenge per a la formació en lideratge i gestió.

Pel que fa al darrer objectiu, Més evidències per als responsables polítics i de presa de decisions infermeres i comares, el Comitè fa una crida per comptar amb més infermeres i comares investigadores i doctores a les Balears, a més de tenir més polítiques de salut basades en investigació de cures.

Finalment, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha destacat que l’objectiu de la Conselleria és dur a terme polítiques i accions dirigides a garantir un sistema sanitari públic universal, d’excel·lència, sostenible i al servei de les persones. «Les infermeres tenim dins les nostres competències la defensa de les persones i els seus interessos; és un compromís i una responsabilitat que vinculam a defensar la cobertura universal», ha ressaltat Gómez.

Campanya Nursing Now

L’objectiu de la campanya és reivindicar la figura de la infermera com a agent primordial en la promoció de la salut de la població i com a líder imprescindible dels processos de canvi, tal com recull l’informe Triple Impacte, elaborat per la Comissió de Salut del Parlament britànic i que serveix de llavor del moviment Nursing Now.

A les Illes Balears el comitè Nursing Now està coordinat per la doctora Cristina Moreno, professora del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, i està integrat per infermeres d’atenció primària, d’atenció especialitzada, comares, infermeres graduades fa poc, infermeres de 35 anys o menys, infermeres gestores, infermeres de Menorca i d'Eivissa, una representant dels pacients, una alumna del grau d’Infermeria, una metgessa de família, i una persona no sanitària, que en aquest cas és Francisca Mas.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 31/01/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]