Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

Ahir es van confirmar 18 casos positius nous de SARS-CoV-2 a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Direcció General de Salut Pública va comunicar al Ministeri de Sanitat la confirmació de 18 nous casos de SARS-CoV-2 a les Illes Balears (15 a Mallorca y 3 a Menorca), amb la qual cosa el nombre de positius acumulat és de 73. Així ho va explicar en compareixença pública, el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Francesc Albertí.

D’acord amb les dades traslladades al Ministeri, dels 73 afectats, 21 es troben hospitalitzats, 4 dels quals a unitats de cures intensives. Els altres es recuperen a casa seva atesos per les unitats volants d’atenció al coronavirus.

Fins ara, a les Illes Balears s’han registrat una mort i dues persones han rebut l’alta hospitalària.

Albertí va explicar que la situació actual en els hospitals i les àrees d’urgències és de tranquil·litat i ja es van posar en marxa nous circuits i cites telefòniques per reordenar l’atenció als pacients i s'ha garantit la seguretat dels usuaris i dels professionals. Tots els centres de salut estan oberts.

La Conselleria de Salut i Consum reitera l’agraïment a la ciutadania i a les administracions públiques per la col·laboració en la lluita contra l’expansió del virus i ha incidit en la necessitat que la població segueixi les recomanacions i instruccions facilitades per les institucions públiques sanitàries per assegurar l’efectivitat dels recursos i la qualitat màxima en l’atenció de les persones que la necessiten, així com per protegir les persones més vulnerables, com ara la gent gran.

D’aquesta manera, cal recordar que les persones que hagin estat en una zona de contagi i tenguin algun símptoma (febre, tos i/o insuficiència respiratòria) han de cridar al 061 Salut Respon. En cas que no obtenguin resposta immediata, el seu número quedarà registrat i els professionals s’hi posaran en contacte. Per aquest motiu no és necessari telefonar repetidament. Així es contribuirà a mantenir l’eficàcia en l’atenció urgent.

A més a més, la Conselleria de Salut i Consum ha posat a l’abast dels ciutadans un autotest de resposta ràpida que, a partir d’un qüestionari molt senzill, permet saber com s’ha d’actuar en cada cas particular. El test es pot contestar en l’enllaç

D’altra banda, els ciutadans que necessitin anar al centre de salut disposen del telèfon de cita prèvia 902 079 079, a través del qual se’ls farà un primer triatge i se’ls indicarà què han de fer. El telèfon ofereix una primera atenció telefònica als pacients que vulguin resoldre dubtes i a tots els que no necessitin una atenció immediata —per a l’atenció urgent, el telèfon continua sent el 061.

Igualment, per afavorir l’accés a informació rigorosa i actualitzada, s’han activat la pàgina web coronavirus.caib.es i el telèfon 900 101 863 per resoldre els dubtes que puguin tenir les institucions educatives, socials, culturals, esportives, empresarials i polítiques relacionats amb la informació que conté aquesta pàgina.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 16/03/2020]

[Foto: Banc d'Imatges Infermeres / Infermera es treu l'equipament de protecció personal (EPP) durant una simulació / CC BY-NC-SA 4.0]