Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, COVID-19

Es confirmen 19 casos positius nous de SARS-CoV-2 a les Illes Balears

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

D’acord amb la darrera actualització de les dades que la Direcció General de Salut Pública i Participació ha comunicat al Ministeri de Sanitat, a les Illes Balears hi ha un total de 92 casos positius acumulats de SARS-CoV-2, la qual cosa suposa un increment de 19 casos en relació amb els 73 casos dels quals s’informà ahir. Fins ara, a les Illes Balears s’ha registrat una mort i 4 persones s’han curat.

A més d’explicar la informació enviada al Ministeri de Sanitat —que s’actualitza de manera unificada en tot el país cada 24 hores—, el portaveu del Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears, Francesc Albertí, va actualitzar de manera detallada la situació en els hospitals de les illes.

A Mallorca hi ha 18 pacients amb coronavirus ingressats a l’Hospital Universitari Son Espases (17 a planta, 1 a UCI); 15, a Son Llàtzer (12 a planta i 3 a UCI), i 3 a l’Hospital Comarcal d’Inca (tots a planta). En total són 36 els hospitalitzats. La resta de persones es troben en seguiment a ca seva per les unitats volants d’atenció al coronavirus (UVAC).

A Menorca, hi ha 3 persones amb coronavirus a l’Hospital Mateu Orfila (2 a planta i 1 a UCI). També hi ha 4 persones en seguiment per part de les UVAC i una més ha rebut l’alta. El total acumulat de casos positius és de 8.

A Eivissa, s’han registrat fins ara 10 positius. Hi ha 4 persones a l’Hospital Can Misses, totes a planta. Altres 6 persones reben atenció de les UVAC.

Albertí va manifestar que la situació actual en els hospitals i les àrees d’urgències és de normalitat i ja funcionen nous circuits i cites telefòniques per reordenar l’atenció als pacients i garantir la seguretat dels usuaris i dels professionals.

Així mateix, s’han fet més de 800 proves ràpides de coronavirus i està previst arribar a mil.

Renovació automàtica dels tractaments per un període de 2 mesos

A més, el portaveu va recalcar que el Servei de Salut ha autoritzat la renovació automàtica dels tractaments farmacològics per un període de dos mesos. Aquesta ampliació permetrà prorrogar les prescripcions, de manera que s’evitarà que els pacients hagin de tramitar la renovació a les consultes de medicina de família.

La renovació automàtica s’ha implementat fins ara sobre dues-centes mil prescripcions de productes, però el Servei de Salut continua treballant per incrementar-ne la xifra. S’ha pogut aplicar als tractaments introduïts en el sistema de Recepta Electrònica com a tractaments crònics, que els metges de família han de renovar cada cert temps. Per tant, tots els tractaments que tenien dispensació pendent s’han renovat per un període de dos mesos.

A més, a partir d’ara, tots els medicaments introduïts en el sistema de Recepta Electrònica es podran passar a cercar a la farmàcia fins a quinze dies abans de la data d’inici del tractament —no deu dies, com es feia fins ara—, per evitar que els usuaris de la sanitat pública hagin d’acudir a les farmàcies amb tanta freqüència.

En els casos dels tractaments que no s’hagin pogut renovar automàticament, el pacient afectat pot telefonar al 902 079 079 o al 971 437 079 per demanar que el seu metge de família li renovi la prescripció sense haver d’acudir a la consulta.

La Conselleria de Salut i Consum destaca la necessitat que la població segueixi les recomanacions i instruccions facilitades per les institucions públiques sanitàries per assegurar l’efectivitat dels recursos i la qualitat màxima en l’atenció de les persones que la necessiten, així com per protegir les persones més vulnerables, com ara la gent gran.

Els ciutadans que necessitin anar al centre de salut disposen del telèfon de cita prèvia 902 079 079, a través del qual se’ls farà un primer triatge i se’ls indicarà què han de fer. El telèfon ofereix una primera atenció telefònica als pacients que vulguin resoldre dubtes i a tots els que no necessitin una atenció immediata —per a l’atenció urgent, el telèfon continua sent el 061.

Igualment, per afavorir l’accés a informació rigorosa i actualitzada, s’han activat la pàgina web coronavirus.caib.es i el telèfon 900 101 863 per resoldre els dubtes que puguin tenir les institucions educatives, socials, culturals, esportives, empresarials i polítiques relacionats amb la informació que conté aquesta pàgina.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 17/03/2020

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus / CC BY-NC-SA 4.0]

Què en diu la premsa
*17/03/2020 mallorcadiario.com - Baleares suma 19 casos y eleva a 92 la cifra de infectados por coronavirus.
*17/03/2020 ultimahora.es - Baleares tiene 19 casos más de coronavirus y ya suma 92.