Categories: COVID-19, Epidemiologia, Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Es constitueix oficialment el Comitè Científic Tècnic COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Es constitueix el Comitè Científic del COVID-19 integrat per sis tècnics de prestigi nacional i internacional al front del qual es troba el director del Centre de Coordinació de Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón. La primera reunió ha estat presidida per Pedro Sánchez i a la mateixa ha acudit també el ministre de Sanitat, Salvador Illa.

El comitè estarà format per Antoni Trilla García, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona; Hermelinda Vanaclocha Luna, subdirectora general d'Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental de la Generalitat Valenciana; María Teresa Moreno-Casbas, directora de la Unitat de Recerca en Cures i Serveis de Salut (Investén-isciii) de l'Institut de Salut Carles III; Agustín Portela Moreira, responsable del Laboratori Oficial de Control de Medicaments de Productes Biològics (bovines i hemoderivats) de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS); Inmaculada Casas Flecha, viròloga del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carles III i Miguel Hernán, professor de Bioestadística i Epidemiologia de l'Escola de Salut Pública de la Universitat d'Harvard.

Antoni Trilla García, catedràtic de Salut Pública de la Universitat de Barcelona i degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, professor de Recerca de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

Hermelinda Vanaclocha Luna, metge especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública per la Universitat de València, ocupa el càrrec de secretària de l'Institut Mèdic Valencià i forma part del Grup de Recerca Infecció i Salut de la Fundació per al Foment de la Recerca Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio).

María Teresa Moreno-Casbas, docorat en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat Rei Joan Carles, ha desenvolupat la major part de la seva carrera en l'Institut de Salut Carles III i a més dirigeix el Centre Espanyol per a les Cures de Salut Basats en l'Evidència (CECBE). És també responsable científica del grup de cures a la població fràgil i/o majors de l'Àrea de Fragilitat i Envelliment Saludable del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (Ciberes).

Agustín Portela Moreira, doctor en ciències Biològiques (estudis sobre la replicació del virus grip) per la Universitat Autònoma de Madrid, va ser investigador en Virologia bàsica en diversos virus animals en el Centre Nacional de Microbiologia i en el Centre Nacional de Biologia Fonamental de l'Institut de Salut Carles III. En la AEMPS ha participat activament en l'avaluació clínica de vacunes humanes i és membre del Vaccines Working Party de l'Agència Europea del Medicament (EMA) com a cap d'Àrea de Biotecnologia i Productes Biològics, en el Departament de Medicaments d'Ús Humà de la AEMPS.

Inmaculada Casas Flecha, doctora en Farmàcia i investigadora científica. Responsable de la Unitat de Virus Respiratoris i Grip i directora del Centre Nacional de Grip de l'OMS de Madrid. Actualment ocupa també el càrrec de secretària de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Virologia. Ha treballat en el diagnòstic i caracterització d'infeccions víriques i participa en diferents estudis en els quals s'impliquen els virus com a agents etiològics. És així mateix coautora de 152 articles de recerca.

Miguel Hernán, metge i epidemiòleg. En l'actualitat, és professor de Bioestadística i Epidemiologia a l'Escola de Salut Pública de la Universitat T.C. Chan d'Harvard. També és emprat especial del Govern dels EUA com a assessor de Ciència de dades de l'Administració d'Aliments i Medicaments. Una de la feina de casa investigativas se centra en el disseny d'anàlisi de bases de dades d'atenció mèdica, estudis epidemiològics i assajos aleatoris. A més, és investigador principal de la Col·laboració VIH-CAUSAL, un consorci multinacional d'estudis prospectius d'Europa i les Amèriques, on realitza recerques d'efectivitat comparativa per al tractament de persones que viuen amb el VIH.

[Font: Ministeri de Sanitat. 21/03/2020]

[Foto: Centers for Disease Control and Prevention / Coronavirus / CC BY-NC-SA 4.0]