Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia, Gestió de la investigació

El Fons COVID finança nous projectes per a trobar fàrmacs i una possible vacuna

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) ha aprovat quatre nous projectes de recerca enfront del SARS-CoV-2, a través del Fons COVID-19, de manera que són ja 15 les recerques recolzades per aquest instrument posat en marxa per a fer front al nou coronavirus i la malaltia que provoca. Els últims estudis treballen en la detecció per visualització òptica del virus, nanotecnologia diagnòstica, supercomputació per a trobar fàrmacs i el desenvolupament d'una possible vacuna.

Amb aquests 15 projectes, el Fons COVID-19, que gestiona el ISCIII, ha destinat 5 milions d'euros a impulsar projectes i programes que tinguin com a objectiu generar coneixement sobre el virus i buscar solucions a curt termini que millorin la vida dels pacients i el treball dels professionals sanitaris i investigadors. En total, ha rebut més de 1.300 sol·licituds de tota Espanya.

Una altra de les recerques treballa en la identificació d'anticossos d'immunoglobulina (IgG) capaces d'interrompre la interacció del virus amb el seu receptor cel·lular gràcies a l'ús de nanosensors. Aquestes proteïnes IgG, que protegeixen a l'organisme després de sofrir una infecció actuant com a anticossos contra la malaltia, són capaces de frenar la unió del virus amb les cèl·lules a les quals infecta. Aquest projecte diagnòstic, basat en la nanotecnologia, està liderat per l'Institut de Recerca i Innovació Biomèdica de Cadis (INIBICA).

Una altra de les recerques ara finançades estudia el reposicionament de fàrmacs, és a dir, l'ús de medicaments ja aprovats per a tractar altres malalties i que podrien ser eficaces contra la COVID-19. En aquest cas, es tracta d'un projecte basat en la supercomputació, liderat pel Centre Nacional de Supercomputació - Barcelona Supercomputing Centri (BSC), que agilitaria l'ús de noves teràpies contra la malaltia que ja estan disponibles en el mercat amb altres indicacions terapèutiques. 

L'últim dels nous projectes seleccionats treballa amb una possible modificació d'una vacuna que s'està desenvolupant contra la tuberculosi, denominada MTBVAC, íntegrament produïda a Espanya. El desenvolupament d'aquest projecte, actualment en les fases preclíniques finals, pretén explorar si la immunitat inespecífica enfront de SARS-CoV-2 que podria generar aquesta vacuna pot ser prou eficaç per a iniciar estudis en persones en les pròximes setmanes, aquesta recerca l'està liderant la Universitat de Saragossa.

[Font: Ministeri de Ciència i Innovació. 15/04/2020]

[Foto: Universitat de les Illes Balears]