Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Estudis i projectes

La propera vacuna contra la tuberculosi: efectes positius sobre el sistema immune

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una recerca ha demostrat per primera vegada que la vacuna en desenvolupament contra la tuberculosi MTBVAC té efectes positius sobre el sistema immune humà i  protegeix contra la pneumònia als ratolins.

Esta investigación procede del Consorci de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES)  de l’l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), en la qual participen investigadors del Centre Nacional de Microbiologia.

L'estudi s'ha publicat en la revista 'Plos Pathogens', i confirma que la vacuna té efectes positius sobre el sistema immune humà i, a més, ha demostrat en ratolins que protegeix contra la pneumònia.

La tuberculosi representa la primera causa de mortalitat per malalties infeccioses a tot el món.

La vacuna MTBVAC, la primera basada en el patogen humà causant de la malaltia ('Mycobacterium tuberculosi Mtb'), ha demostrat en estudis preclínics (en model animal) perfils de seguretat similars i una major protecció contra la tuberculosi pulmonar que la vacuna BCG. Ara, investigadors del CIBERES en el Centre Nacional de Microbiologia de l'ISCIII i en la Universitat de Saragossa han fet un pas més per a avalar en humans l'eficàcia d'aquesta vacuna.

Immunitat entrenada

Recerques anteriors assenyalaven que l'actual vacuna BCG pot induir una sèrie d'efectes protectors contra altres infeccions no relacionades amb la tuberculosi, especialment enfront de la sèpsia neonatal i les infeccions del tracte respiratori.

Aquests efectes depenen de la inducció d'un procés denominat immunitat entrenada, a través del qual les cèl·lules del sistema immune innat se sotmeten a una reprogramació metabòlica i epigenètica que els confereix major capacitat de resposta enfront de les infeccions.

En la recerca de la nova vacuna s'ha avaluat per primera vegada el potencial del MTBVAC per induir aquesta immunitat entrenada.

Prevenir infecció per pneumococ

El treball destaca els millors resultats en la immunitat contra la pneumònia neumocòcica, confirmats en un model experimental amb ratolins.

El conjunt d'aquestes troballes confirma que la vacuna MTBVAC és un candidat a vacuna amb potencial elevat per a protegir enfront de la tuberculosi i de manera indirecta controlar la pneumònia neumocòcica.

Els resultats publicats subratllen el potencial d'aquesta vacuna com a candidata per a la vacunació universal contra la tuberculosi.

S'espera començar els estudis d'eficàcia de la vacuna l'any vinent.

[Font: ISCIII]

[Foto: Daniel Plaquet / Flu Vaccination Grippe / CC BYND 2.0]