Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

Els joves de Balears s’inicien en el consum de tabac amb poc més de 14 anys

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El 31 de maig es commemora el Dia Mundial sense Tabac. Els joves de les Illes s’inicien en el consum de tabac amb poc més de 14 anys, d’acord amb els resultats de l’Enquesta autonòmica sobre l’ús de drogues en alumnes d’ensenyament secundari (ESTUDES 2018).

Segons l’Enquesta, l’edat d’inici del consum de tabac se situa devers l’edat de 14,3 anys i del consum diari al voltant de 15. Així ho ha donat a conèixer la Conselleria de Salut i Consum,  la qual s’ha adherit, juntament amb diferents societats científiques, a la Campanya de la Setmana sense Fum, que culmina el diumenge 31 amb el Dia Mundial sense Tabac.

El tabaquisme és considerat per l’Organització Mundial de la Salut la principal causa de malaltia i de mort prevenible. Per això, des de fa anys, la darrera setmana de maig, anomenada Setmana sense Fum, s’organitzen a escala mundial nombroses activitats amb l’objectiu de sensibilitzar la població en general sobre els efectes negatius del tabaquisme actiu i també del tabaquisme passiu.

A les Illes Balears, la prevalença del consum de tabac en el darrer any és del 36,2 %, lleugerament superior a la mitjana nacional (35 %). Aquest consum representa un 29,6 % entre els homes i un 41,4 % entre les dones. Així mateix, i tenint en compte el consum de tabac diari per part del jovent en el darrer mes, la prevalença de consum és del 7,4 %, lleugerament inferior que l’enquesta anterior.

D’altra banda, segons els tumors definits per l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer (IARC), els relacionats amb el tabac representen, a Mallorca, el 58 % dels casos en els homes i el 43 % en les dones.

El tabac està relacionat amb el 76 % de les morts per càncer en els homes (pulmó i tumors digestius en primer lloc) i el 57 % en les dones (en primer lloc tumors digestius, seguits de càncer de pulmó). Cal dir que els tumors relacionats amb el tabac disminueixen progressivament en els homes, mentre que en les dones hi ha un augment del càncer de pulmó.

Actualment, la Conselleria lluita contra el tabaquisme des de diferents àmbits.

Àmbit educatiu

La Direcció General de Salut Pública i Participació ofereix 3 programes preventius: «Bon dia, Salut», en el qual es treballa la promoció dels hàbits saludables; «Respir@ire», programa digital especialitzat en prevenció del consum de tabac, i «Decideix», que s’orienta a treballar les habilitats socials i la presa de decisions. Durant el curs escolar 2018-2019 aquests programes varen arribar a 4.500 alumnes.

Així mateix, juntament amb l’Oficina d’Universitat Saludable i Sostenible de la Universitat de les Illes Balears, s’ha continuat amb el projecte «Si ho tens clar, tria», programa de prevenció de les addiccions en la població universitària, que pretén promoure estils de vida saludable i prevenir l’abús de drogues, entre d’altres.

Àmbit assistencial, fàrmacs nous

La novetat de 2020 sobre tractaments del tabaquisme ha estat el finançament del tractament farmacològic per deixar de fumar. L’1 de gener va entrar en vigor i, des d’aleshores, els metges poden receptar dos dels tres fàrmacs que ajuden a deixar de fumar: la vareniclina i el bupropió. Queda pendent i en estudi el finançament de la teràpia substitutiva amb nicotina (TSN).

Cal recordar que a principi d’any sempre augmenta la demanda dels fumadors per adherir-se a un tractament per deixar de fumar. Enguany, també motivats pel finançament dels fàrmacs, es va notar un increment d’aquesta demanda.

Àmbit comunitari, platges sense fum

La Direcció General de Salut Pública i Participació vol aprofitar també la Setmana per iniciar la campanya d’enguany de «Platges sense fum» i animar els municipis amb litoral a sumar-s’hi. L’any passat s’hi varen adherir 8 platges de 8 municipis i enguany ja se n’hi han incorporades tres: la primera de Formentera (es Pujols), la primera d’Eivissa (Cala d’Hort, a Sant Josep) i la segona de Menorca (platja Gran de Ciutadella).

Web Somriures sense Fum

Aixímateix, la Direcció General aprofita aquesta Setmana per difondre la seva pàgina web somriuresensefum.caib.es. Aquesta pàgina s’ha actualitzada recentment i ofereix un contingut informatiu i d’ajuda en matèria de tabaquisme, tant per a la ciutadania en general com per als professionals sanitaris.

Enguany, atesa la situació causada per la COVID-19 i la dificultat per dur a terme actes presencials, la campanya s’ha enfocat en la difusió de missatges i de material a través de les xarxes socials. També s’ha difós aquesta informació entre els centres de salut i hospitals de les Illes i els ajuntaments perquè la pengin a les seves pàgines web.

Igual que els altres anys, s’ha editat cartelleria respecte de la prohibició del consum de tabac i d’altres dispositius relacionats, elaborada pel Ministeri de Sanitat i personalitzada amb els logotips de la Direcció General de Salut Pública i Participació. Podeu consultar a la pàgina web padib.caib.es el material gràfic utilitzat per a les accions de sensibilització en prevenció del consum de tabac i el tractament del tabaquisme.

 [Font: Conselleria de Salut i Consum. 27/05/2020

[Foto: Hjartstrom / Stubbing Snuff Tobacco / CC0 Public Domain]

Què en diu la premsa
*28/05/2020 noticiasmallorca.es - Los jóvenes de Balears se inician en el consumo de tabaco con poco más de 14 años.