Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Qualitat

Nou servei de cirurgia bariàtrica i metabòlica a l'Hospital Mateu Orfila

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Hospital Mateu Orfila compta amb un nou programa d'atenció integral a pacients afectats d'obesitat mòrbida. Es tracta d'un servei multidisciplinari que, ha beneficiat quatre persones, que s'han sotmès a una cirurgia bariàtrica per a la reducció de pes. Totes les intervencions han tingut molt bons resultats.

L'obesitat mòrbida és una malaltia crònica i de prevalença alta que suposa una deterioració significativa de la qualitat de vida dels pacients que la sofreixen. El nombre de malalties acompanyants i relacionades amb l'obesitat patològica és elevat. Aquests pacients sofreixen trastorns cardiocirculatoris, com per exemple la hipertensió, la dislipidèmia i en molts casos desenvolupen una diabetis. L'esperança de vida està seriosament escurçada sobretot quan s'ajusten els anys segons la seva qualitat de vida. Altres patologies intercurrents, com ara les artràlgies, la síndrome d'apnea i hipoapnea del son i els trastorns de fertilitat, a part de minvar la qualitat de vida dels pacients, suposen un alt cost en tractaments específics per pal·liar les complicacions. Estudis recents associen de manera directa l'obesitat mòrbida amb l'augment del risc de sofrir certs tipus de càncer.

Conscients de la seva elevada prevalença i de les potencials complicacions greus que l'obesitat mòrbida pot provocar, l'octubre passat, es va crear un comitè multidisciplinari de cirurgia bariàtrica i metabòlica format pels serveis de Cirurgia General i Digestiva, Endocrinologia i Nutrició, Anestesiologia i Psicologia Clínica. Els professionals que formen aquest comitè comenten tots els casos derivats des d'altres serveis de l'Hospital o des d'Atenció Primària de manera integral i des de diferents enfocaments clínics i terapèutics.

La posada en marxa d'aquest programa ha suposat ampliar la cartera de serveis de Cirurgia General de l'Hospital Mateu Orfila per poder dur a terme aquest tipus d'intervencions, després de la formació específica de cirurgians, anestesistes i professionals d’infermeria quirúrgica amb nombroses rotacions en hospitals estatals de referència en aquesta patologia.

Els pacients inicien el programa amb una visita al servei d'Endocrinologia i Nutrició, en la qual es descarten causes hormonals que puguin ser solucionades sense una intervenció quirúrgica. Una vegada superada aquesta fase inicial, entren en un procés de reeducació en els hàbits alimentaris i se'ls instrueix en canvis en l'estil de vida. Al final d'aquesta fase, que és variable en temps segons els pacients, si compleixen criteris d'inclusió per a la intervenció quirúrgica, són visitats per l'equip de Cirurgia i se'ls explica el procediment adequat en cada cas.

Actualment, s’exigeix als pacients que entren en el programa un compromís de pèrdua de pes inicial del 5 % com a mostra de bona adherència al tractament previ. Una vegada operats, segueixen en el programa amb visites regulars establertes amb Endocrinologia i Cirurgia, on es comprova la correcta pèrdua de pes.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 23/06/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]