Categories: Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Estudis i projectes

Obtenció de derivats plasmàtics a partir del fraccionament del plasma humà

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Govern ha acordat atorgar a la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears l’autorització prèvia per tramitar l’expedient per contractar el servei de recollida, transport, emmagatzematge i fraccionament del plasma per a l’obtenció de derivats plasmàtics a partir del fraccionament del plasma humà. 

El Banc de Sang és responsable d'atendre les necessitats de sang de les Balears, de promoure i planificar la donació de sang; del seu processament, fraccionament en diferents components sanguinis i conservació; del correcte subministrament de sang i els seus derivats a tots els hospitals de la comunitat; de la seguretat transfusional, i de la recerca orientada a la millora de l'atenció a pacients i donants.

Cal recordar que el 2019 les Illes van registrar 35.339 donacions de sang, amb les quals, per onzè any consecutiu, va aconseguir atendre totes les necessitats transfusionals dels seus hospitals, entre els quals es van distribuir 30.845 concentrats d'hematies.

El 2019, el Banc de Sang i Teixits va organitzar 1.652 campanyes de donació de sang en les quals 22.022 persones es van animar a donar. El nombre de persones que va donar sang per primera vegada va ascendir a 4.022. Es van atendre 42.947 oferiments (un 3,3 % menys que el 2018) i es van aconseguir 35.339 donacions de sang incloent-hi afèresi.

El 81,4 % de les donacions de sang es van dur a terme a Mallorca; a Menorca, el 8,5 %, i a les Pitiüses, el 10,1 %.

Del total de donacions de sang, 3.279 es van fer per afèresi, 17 més que l'any anterior. Amb aquesta mena de donació, que dura més temps i es pot donar amb major freqüència, s'obté el component sanguini (hematies, plaquetes o plasma) que específicament necessita el receptor. El 2019, 1.311 persones van donar per afèresi.

L'any passat 31 persones de cada 1.000 habitants van donar sang a les Balears.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 03/07/2020]

[Foto: fernandozhiminaicela / Laboratorio / CC BY-SA 2.0 ]