Categoria: Promoció de la salut i prevenció de la malatia

La Conselleria de Salut impulsa un espai web per promocionar una sexualitat saludable

Tipografia
 • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
 • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Conselleria de Salut dona a conèixer un espai web sobre sexualitat saludable, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Sexual, que es va celebrar el dia 4 de setembre.

L’objectiu d’aquest espai és promocionar una sexualitat saludable en tots els seus aspectes: la identitat sexual i de gènere, l’eròtica i l’afectivitat.

Aquesta pàgina ofereix informació actualitzada i de qualitat sobre la diversitat sexual, la sexualitat al llarg de la vida, l’eròtica, l’ètica de les relacions, la prevenció de riscs i els drets sexuals, i s'adreça principalment als professionals de diferents àmbits (salut, docència, educació social, treball social, psicologia...), encara que pot ser d’utilitat per a qualsevol persona que estigui interessada en aquest tema.

També inclou un apartat amb programes educatius diversos, com ara “Amb tots els sentits”, sobre educació afectiva i sexual; o “Sexe segur i responsable”, que incideix en la prevenció.

Aquest espai web també ofereix informació sobre VIH, infeccions de transmissió sexual, proves ràpides de detecció del VIH a les oficines de farmàcia, mètodes anticonceptius i sobre el Centre d’Atenció a les Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS).

De la mateixa manera, compta amb un apartat de recursos en el qual es pot trobar normativa, directrius, publicacions, enllaços i recursos d’assessorament sobre salut sexual.

Benestar físic, emocional, mental i social

La Federació Internacional de Planificació Familiar (IPPF), en la Declaració de Drets Sexuals, afirma que la sexualitat és un concepte en evolució que comporta tant l’activitat sexual com l’orientació sexual, l’erotisme, el plaer, la intimitat o les identitats de gènere.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) defineix la salut sexual com un estat de benestar físic, emocional, mental i social en relació amb la sexualitat i no únicament com l’absència de malaltia, disfunció o incapacitat. La salut sexual implica la defensa, la protecció, el manteniment i el respecte dels drets sexuals de totes les persones.

Els drets sexuals estan constituïts per una sèrie de beneficis relatius a la sexualitat que emanen dels drets humans (llibertat, igualtat, privacitat, autonomia, integritat i dignitat).

Aquests drets es poden resumir en els següents:

 • Gaudir d’una vida sexual satisfactòria, plaent i segura.
 • Accedir als serveis de salut sexual i reproductiva.
 • Cercar, rebre i transmetre informació sexual.
 • Accedir a l’educació sexual.
 • Triar lliurement la parella.
 • Decidir tenir una vida sexual activa o no activa.
 • Tenir relacions sexuals només si són consentides i d’acord mutu.
 • Establir vincles sexuals en llibertat (parella, matrimoni, separació, divorci...)
 • Decidir si es vol tenir descendència o no i quan tenir-la.

[Font: Conselleria de Salut. 04/09/2018]

[Foto: Katie Salerno / Love people / CC-by-sa-2.0 ]

Notícies relacionades a Infosalut
*10/04/2018 - La Conselleria de Salut posa a disposició dels ciutadans un lloc web sobre salut sexual.