Categoria: Seguretat alimentària

Opinió científica sobre SARS-CoV-2 i la seva relació amb la seguretat alimentària

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'AESAN ha informat de la publicació de l'opinió científica, realitzada per la Comissió Internacional d'Especificacions Microbiològiques en Aliments (ICMSF), que informa que no hi ha evidència documentada que afirmi que els aliments siguin una font o una via de transmissió del SARS-CoV-2.

Aquest informe se denomina “ICMSF opinion on SARS-CoV-2 and its relationship to food safety”. 

La Comissió d'experts internacionals es va crear en 1962 i està vinculada a la Unió Internacional de Societats Biològiques i a l'OMS

L'informe coincideix amb el d’EFSA i altres autoritats alimentàries nacionals com la AESAN (Agència Espanyola Seguretat Alimentària i Nutrició). Avui dia, no hi ha cap evidència documentada que afirmi que els aliments siguin una font o una via de transmissió del SARS-CoV-2. L'ICMSF indica específicament que el SARS-CoV-2no ha de considerar-se un perill de seguretat alimentària.

També estableix que si fins avui, no hi ha casos provats o associacions científiques entre el consum d'aliments i la COVID-19, és molt poc probable que el SARS-CoV-2 constitueixi un risc per a la seguretat alimentària. Els informes publicats fins avui no mostren que realment existeixi un perill o que sigui un risc per a la salut humana a conseqüència de la ingestió o manipulació dels aliments.

Seguint un enfocament basat en el risc, conclou que és molt poc probable que aquesta contaminació provoqui una infecció.

No obstant aixó, la Comissió Internacional considera que és prudent cridar l'atenció dels productors, fabricadors i manipuladors d'aliments sobre la importància de continuar usant bones pràctiques d'higiene alimentària, per a minimitzar qualsevol possibilitat de generar aliments o superfícies de contacte com a vectors de SARS-CoV-2.

Paral·lelament en la mateixa opinió, l'ICMSF indica l'existència d'informes d'organitzacions intergovernamentals com l'OMS i la FAO que sostenen igualment que la transmissió del SARS-CoV-2 no s'ha associat amb els aliments.

Finalment, aquesta Comissió d'experts afegeix que donada la falta d'evidència que associï els aliments o els seus materials d'envasament amb la transmissió del SARS-CoV-2, la Comisión Internacional no recomana realitzar test sobre el producte final, acabat o ambientals.

Informe complet

[Font: AESAN. 09/09/2020

[Foto: Infosalut / Peix Mercat Pere Garau / CC BY-NC-SA 4.0]