Categories: Premis, COVID-19

El COIBA dedica a totes les infermeres Balears el premi d'Infermera de l'any 2020 pel seu treball contra la COVID-19

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears va dedicar el premi “Infermera de l’any 2020” a totes les infermeres de Balears, per la seva gran professionalitat i incansable treball contra la COVID-19 al llarg del darrer any i encara avui.

En una cerimònia celebrada al pati de la Misericòrdia, la presidenta del COIBA, María José Sastre, va recordar que el 2020 va ser un any molt dur, amb moments agres i dolços, plens d’incerteses que les infermeres han hagut de superar amb professionalitat. “Hem vist morir moltes persones. Hem compartit el dolor amb els seus familiars. Hem acompanyat a altres persones, darrere de pantalles, després d'una cridada telefònica o enfundades en EPIs i també hem acompanyat en el naixement de noves vides a famílies que vivien amb temor a la meitat d'una pandèmia de la qual encara no ens hem alliberat. Hem vist emmalaltir als nostres companys, hem temut contagiar a les nostres famílies”.

Així, el COIBA ha reconegut la admirable capacitat d’adaptació que han tengut les infermeres davant la nova situació, amb protocols canviants, manca d’equips de protecció al principi, i molts dubtes sobre l’evolució d’un virus al principi desconegut.

Sastre va recordar l’excel·lent disponibilitat de les infermeres jubilades també i d’aquelles que -en actiu- han renunciat a dies lliures i vacances per seguir en primera línia. “Som conscient de l'esforç dut a terme. Del cansament físic i del cansament més dur i terrible, l'emocional. Però podeu sentir-vos satisfets d'haver representat a la nostra professió de la millor manera que es pot, convertint-vos en autèntics referents al capdavant d'aquesta pandèmia”, ha apuntat.

En tot cas, ha dit Sastre, queda pendent una revisió a fons de les mancances del sistema sanitari que aquesta pandèmia ha fet encara més visibles: la falta d’infermeres, les dificultats d’un sistema més centrat en les malalties agudes que en la prevenció i l’educació per la salut, el greu dèficit en les cures que es proporcionen a les persones majors, i la importància de tenir infermeres especialistes en geriatria al capdavant de les residències sociosanitàries.

Precisament en la festa que commemora el naixement de la infermera Florence Nightingale, Sastre ha recordat que “totes les seves teories i ensenyances sobre la ventilació, higiene de mans i ferides o distància per prevenir contagis, són avui plenament vigents”.

Varen recollir el premi quatre infermeres en representació de tot el col·lectiu: Rosa Adrover, en representació de les infermeres d'Atenció Primària; María Desiré Mata Ramírez, en representació de les infermeres del SUAP (Servei d’Urgències d’Atenció Primària), Xima Delgado, en representació de les infermeres de les Unitats de Cures Intensives; i Joana María González, en representació de les infermeres que treballen atenció sociosanitària a les residències.

En la cerimònia també es va fer entrega de les insígnies d’Or a les infermeres jubilades durant 2019-20 i a les que compliren 25 anys de col·legiació.

En l’acte hi van participar un centenar de persones, entre insígnies, autoritats i premiades, en una cerimònia reduïda a causa de les mesures sanitàries per la COVID-19. Entre les autoritats, han assistit el president del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomàs; la directora general de Salut Pública, María Antònia Font; la regidora de salut de Palma, Elena Navarro; la directora insular de Gent Gran del Consell Insular de Mallorca Sofia Alonso, i el vicerector de la UIB Antoni Aguiló.

[Font: Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears]

[Foto: COIBA]