Categoria: Premis

L’Hospital Comarcal d’Inca incorpora la telerehabilitació perquè els pacients segueixin el tractament des de casa

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Rehabilitació de l’Hospital Comarcal d’Inca ha implementat un sistema que permet als pacients dur a terme la feina de recuperació des de casa seva, encara que amb la supervisió dels professionals d’aquesta àrea assistencial.

Per implantar aquest nou mètode, l’Hospital ha estat dotat de la plataforma de telerehabilitació Play for Health (P4H), desenvolupada per la Fundació iBit en col·laboració amb el Servei de Salut de les Illes Balears. Amb la P4H s’aprofiten els avantatges que proporcionen les noves tecnologies, ja que combina la teràpia amb els recursos lúdics dels videojocs a fi que els pacients treballin les habilitats i les destreses necessàries.

Pel que fa als destinataris d’aquest sistema, els facultatius especialitzats en rehabilitació són els responsables de seleccionar els pacients candidats per seguir el programa de telerehabilitació. La selecció depèn de diversos factors: del tipus de teràpia que necessitin, que disposin d’un ordinador a casa i que tenguin uns coneixements bàsics d’informàtica. D'altra banda, els metges rehabilitadors s’encarreguen de definir els objectius i de prescriure les pautes de l’entrenament. A partir de les seves indicacions, es programa la P4H de manera personalitzada perquè cada pacient treballi des de casa el tipus d’entrenament establert.

Control i seguiment

D’altra banda, els terapeutes ocupacionals són els professionals que fan el seguiment de la teràpia. De totes les sessions que el pacient duu a terme, en queda un registre que recull les dades més significatives: si ha completat tots els exercicis, quin ha estat el nivell de superació d’aquests i quant de temps ha necessitat per fer-ho, entre altres informacions necessàries per valorar correctament cada sessió. D’aquesta manera es garanteix adequadament la supervisió i el control dels avanços del pacient.

Si bé la P4H és apta per a qualsevol edat i es pot utilitzar en diferents teràpies, l’Hospital Comarcal d’Inca ha disposat que, en la primera fase, s’apliqui aquest sistema de telerehabilitació als tractaments per treballar les habilitats i les destreses de les extremitats superiors. No obstant això, la intenció és anar avançant en l’ús d’aquesta eina per incorporar pacients que necessitin teràpies en altres parts del cos, com ara les extremitats inferiors.

S’espera que aquest mètode contribueixi a millorar i incrementar l’adherència a les teràpies rehabilitadores, ja que —entre altres avantatges— permet als pacients adquirir més independència i autonomia, atès que els ofereix l’oportunitat de fer els exercicis sense estar obligats a sotmetre’s a un horari fix i a organitzar els trasllats a l’Hospital, sobretot tenint en compte que acull pacients de tota la comarca del Raiguer. A més, aquest sistema permet prestar atenció sanitària a més usuaris simultàniament sense incrementar-ne els costos assistencials.