Categoria: Premis

Dues professionals de les Balears, guardonades en els I Premis Nacionals d'Infermeria del CGE

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Un total de 36.295 vots han decidit els guanyadors de la primera edició els Premis Nacionals d'Infermeria convocats pel Consejo General de Enfermería (CGE). Miquel Bennasar Veny en l'àmbit investigador, i Soledad Gallardo en l'àmbit de gestió, han estat els professionals premiats, juntament amb cinc premiades d'Àvila i dues de Navarra.

  • Àmbit investigador: Miquel Bennasar Veny

Miquel Bennasar és el primer catedràtic d'Infermeria a les Balears i membre de la Comissió d'Investigació de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i ha estat proposat pel Col·legi d'Infermeres i Infermers de les Illes Balears (COIBA) en aquesta categoria.

Actualment, és membre del Comitè Científic de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), de la Comissió d'Investigació del COIBA i coordinador del programa de doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària de la UIB.

Participa, com a membre de l'equip d'investigació i investigador principal (PI), en nou projectes de recerca competitius en l'àmbit nacional, un europeu i 12 autonòmics. És PI del grup de recerca consolidat "Salut Global i Estils de Vida (EVES)" de l'IdISBa, institut acreditat per l'ISCIII. Membre del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP).

És avaluador de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) en projectes de recerca en convocatòries competitives nacionals, avaluador de grups d'investigació en l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i d'investigació de Catalunya (AGAUR), revisor en diverses revistes del JCR i avaluador de l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) i de l'Agència de Qualitat del Sistema Universitari Basc (UNIBASQ).

Ha publicat més de 90 articles en revistes internacionals avaluades per parells, 69 d'ells en revistes indexades en el Journal Citation Reports (JCR).

L'interès principal de la seva carrera investigadora s'ha centrat a dissenyar i implementar intervencions no farmacològiques basades en la modificació dels estils de vida per a la prevenció de malalties cròniques com ara les cardiovasculars i la diabetis mellitus tipus 2.

  • Àmbit gestor: Soledad Gallardo Bonet 

Soledad Gallardo Bonet és gerent de l'Hospital Universitari Son Llàtzer, càrrec que acaba d'assumir després d'estar els darrers vuit anys com a gerenta de l'Hospital Comarcal d'Inca, convertint-se així en la primera infermera que ocupa una gerència d'hospital a les Illes Balears. Ha estat proposada pel COIBA en aquesta categoria.

Gallardo va iniciar-se en la gestió com a supervisora de la unitat de Neurocirurgia de Son Dureta, on també va ser adjunta de l'Àrea de Qualitat i directora de l'Àrea de Gestió Clínica d'Hospitalització. Va ser subdirectora d'Infermeria durant el procés de reconversió a centre sociosanitari de GESMA, on va ser nomenada directora d'Infermeria. També ha estat responsable tècnica del Centre Coordinador de Pal·liatius de les Illes Balears.

La seva trajectòria professional s'ha centrat en la gestió en l'àmbit de la salut, amb especial interès en la societat del coneixement i la comunicació. Al llarg de la seva trajectòria ha destacat per les seves habilitats en la dinamització i motivació d'equips, mostrant una gran visió en el desenvolupament estratègic de projectes. Les persones que han treballat amb ella destaquen la seva capacitat d'adaptació i la transversalitat de la seva gestió, perseguint en tot moment l'excel·lència en la qualitat assistencial.

En l'àmbit de la docència, col·labora en diversos màsters relacionats amb la gestió, com ara el Màster en Direcció i Lideratge de Sistemes de Salut (UIB), o el Diploma d'Especialització en Gestió Clínica d'Infermeria de l'Escola Nacional de Sanitat/UNED, entre altres. També ha participat en diverses publicacions.

Gallardo ha mostrat un gran compromís amb la cooperació internacional, desenvolupant diferents projectes a països com Burundi, Nicaragua o Gàmbia. En l'actualitat, col·labora amb diversos projectes des de la perspectiva social i cultural i està molt implicada en l'empoderament de les dones en els països en vies de desenvolupament.

[Font: Consejo General de Enfermería. 24/10/2023]

[Foto: Consejo General de Enfermería]