Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Balears identifica una mitjana de 6 contactes per cas rastrejat

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’equip d’infermeres rastrejadores del Centre Coordinador de COVID-19 identifica i controla una mitjana de 6 contactes per cas rastrejat —la xifra més elevada d’Espanya—, va explicar la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez.

Aquesta informació es va donar a la reunió que va mantenir la consellera amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la delegada del Govern, Aina Calvo, amb representants de diversos consolats (Alemanya, Dinamarca, França, Noruega, Regne Unit i Suècia) per tal d’informar-los de la situació de la COVID-19 a les Illes Balears i també de les diverses mesures de control que han posat en marxa les administracions públiques.

La consellera va informar que el dispositiu de 162 rastrejadors que hi ha a les Illes —155 en els centres de salut i 7 en el Centre Coordinador—- controla una mitjana de 6 contactes per cas rastrejat, xifra pràcticament idèntica a la de les Canàries (les dues comunitats amb la dada més alta) i molt superior a la de la mitjana nacional.

Com a part de la tasca de control, Gómez va anunciar que el cribatge es va dur a terme als treballadors de Mercapalma. Altres cribratges que ja s’han duit a terme són els dels treballadors i usuaris de les residències, el dels professionals del Servei de Salut i el dels escorxadors.

Gómez es va referir també a algunes de les mesures que ha posat en marxa el Govern per evitar la propagació del SARS-CoV-2, com per exemple la implantació de l’ús obligatori de la mascareta en la via pública o el tancament de determinats establiments a zones concretes per tal d’evitar aglomeracions de persones que no compleixen les normes de seguretat.

La consellera va destacar que s’ha de fer tot el que sigui possible per evitar la propagació del virus i per garantir la capacitat de resposta sanitària.

Així mateix, va recalcar que fins al moment el sistema sanitari de les Illes ha respost de manera excepcional desplegant tots els recursos necessaris i adaptant els seus circuits d’atenció en funció de cada nova necessitat.

Concretament, va recordar, que s’han adquirit centenars de tones de material de protecció individual; s’han creat plantes només per a pacients COVID en els hospitals públics; s’han medicalitzat hotels, etc.

Gómez va voler transmetre un missatge de tranquil·litat i va sol·licitar als representants dels consolats la seva col·laboració per seguir traslladant a tothom la importància de mantenir les mesures de prevenció i per poder continuar garantint, com ara, que les illes són una destinació segura.

Per la seva banda, el conseller Negueruela va incidir amb la importància de transmetre les dades que actualment presenten les Illes Balears per poder donar el missatge de destinació segura, amb les mesures de prevenció i un sistema sanitari capaç per donar resposta eficaç a les situacions que es puguin donar.

Negueruela també va indicar que trobades com aquesta són necessàries perquè ajuden a comunicar als països emissors la situació de la nostra destinació turística.

Aina Calvo també es va referir al paper de la Delegació de Govern i ha destacat la col·laboració permanent amb el Govern amb la implicació de les forces i cossos de seguretat per tal de garantir el compliment de les mesures sanitàries.

Els cònsols van traslladar les seves inquietuds i van formular diverses preguntes, alhora que van agraïr la informació i la voluntat de col·laboració.

[Font: Conselleria de Salut y Consum. 22/07/2020]

[Foto: Conselleria de Salut I Consum]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19