Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

Pautes d'autocura per a pacients crònics

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La SemFYC i la SEFAC fan arribar pautes d'autocura a través de les farmàcies a pacients crònics davant un escenari de distanciament social, amb tres decàlegs per malalties cardiovasculars, malaltia pulmonar obstructiva crònica (Mpoc) i Asma.

Es tracta de la primera col·laboració conjunta dirigida a pacients entre la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària i la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (SEFAC). Aquests documents uneixen la visió transversal i en continuïtat que ofereix l'especialista en Medicina Familiar i Comunitària amb la proximitat i accessibilitat de les farmàcies, amb l'objectiu d'ampliar la continuïtat assistencial en benefici d'aquest perfil de pacients.

A causa de la crisi sanitària motivada per la COVID-19, bona part dels pacients que pateixen patologies cròniques han vist com el confinament feia créixer els seus dubtes en matèria d'autocura, seguiment i procediments d'actuació davant agreujaments.

Autocura, accessibilitat i COVID-19

Fins a la irrupció de la COVID-19, les consultes sobre patologies cròniques significaven un 80% de les consultes per als metges de família i comunitària. No obstant això, durant les fases més greus de la punta epidèmica, bona part de les consultes per a pacients crònics es van redirigir cap a atenció telefònica o altres sistemes de telemedicina.

Les principals patologies cròniques

Algunes de les recomanacions per a pacients que apareixen en aquests documents són comuns a les diferents patologies. En concret, s'aconsella als pacients no deixar la medicació que tenen prescrita; extremar la higiene de mans; mantenir el confinament i la distància de dos metres respecte a altres persones amb risc amb què es convisquin; i consultar amb el Centre de Salut en cas de símptomes com febre i tos.

Les guies que per ara s'han editat conjuntament per distribuir cobreixen les principals patologies cròniques i es dirigeixen a pacients diabètics, hipertensos, amb hipercolesterolèmia, amb artrosi, pacients que han patit un infart, anticoagulants, amb MPOC o asmàtics.

[Font: IBAMFIC]

[Foto: Infosalut / Gent passejant pel carrer / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19