Categories: Estudis i projectes, COVID-19

Estudi nacional clau per entendre l'impacte de la COVID-19 en el tractament i pronòstic de l'infart agut de miocardi

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases i l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) han participat en una publicació que revela l'impacte negatiu de la COVID-19 en el tractament i pronòstic de l'infart agut de miocardi amb elevació del segment ST. També hi han participat altres 75 centres espanyols.

Xavier Rosselló, cardiòleg de l'Hospital Universitari Son Espases i investigador del grup de Fisiopatologia i terapèutica cardiovascular de  de l'IdISBa, ha participat en la publicació de l'article amb el títol "Impacto de la COVID-19 en el tratamiento del infarto agudo de miocardio con elevación del segmento ST. La experiencia española" a la revista Revista Española de Cardiología.

El servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Son Espases ha contribuït a aquesta publicació de dues maneres:

  1. Recollint dades de pacients amb infart durant la pandèmia, en els difícils moments dels mesos d'abril a juny;
  2. Donant suport metodològic i estadístic per l'anàlisi de les dades d'aquest registre nacional.

L'impacte que ha tingut el brot de COVID-19 en el tractament i pronòstic de l'infart agut de miocardi no estava clar fins a l'aparició d'aquest estudi. Les principals troballes revelen que es varen reduir el nombre de pacients amb infart i que la mortalitat hospitalària va ser més gran que en una situació de no pandèmia (dades de 2019). L'explicació més plausible a aquests resultats, és que els pacients varen consultar menys als serveis mèdics per evitar exposar-se a l'àmbit hospitalari, i, per tant, quan varen arribar a l'hospital ja tenien criteris de severitat més gran que empitjoraven el seu pronòstic vital.

Referència de l'article
Rodriguez-Leor O, Cid-Álvarez B, Pérez de Prado A, Rossello X, Ojeda S, Serrador A, et al. Impacto de la COVID-19 en el tratamiento del infarto agudo de miocardio con elevación del segmento ST. La experiencia española. Rev Esp Cardiol. Set 2020 10.1016/j.rec.2020.08.002.

Enllaços Bibliosalut | AltmetricAltmetric

[Font: Bibliosalut]

[Foto: Infosalut / Electrocardiograma / CC BY-NC-SA 4.0]

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19