Categories: COVID-19, Promoció de la salut i prevenció de la malatia, Epidemiologia

COVID-19: Salut crea un centre pioner d'atenció pediàtrica ràpida

Tipografia
  • Més petit Petit Mitjà Gran Més gran
  • Per defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Servei de Salut ha creat un centre pioner específic d’atenció pediàtrica ràpida per atendre possibles casos de COVID-19 en pacients en edat escolar. Es tracta, concretament, del dispositiu Kid Covid, i els telèfons Infocovid Pediàtric i Educovid, respectivament.

Aquests tres mecanismes permetran oferir una atenció ràpida i eficient als possibles casos de COVID-19 en pacients en edat escolar i també mantenir i potenciar la seguretat dels usuaris i professionals.

Així ho ha explicat avui la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, la qual ha visitat el nou dispositiu acompanyada pel director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i la coordinadora autonòmica de Pediatria, Marga Cañellas.

Kid Covid: atenció pediàtrica específica i presa de mostres

El dispositiu Kid Covid és una central habilitada al Palau de Congressos de Palma per oferir una atenció ràpida i eficient als infants i a les famílies possiblement afectats per la COVID-19. Així, i davant la previsió d’augment de casos amb origen en els centres escolars, es pretén millorar l'atenció pediàtrica i evitar més pressió assistencial en els centres de salut. Es dirigeix a pacients d’entre 3 i 14 anys (els infants de 0-3 i els majors de 14 anys seran atesos als centres de salut de referència).

A la resta de municipis de Mallorca, l’atenció pediàtrica es continua fent en els centres de salut. A les àrees de Menorca, Eivissa i Formentera, són els centres de salut i les UVAC (unitats volants d’atenció al coronavirus) els recursos assistencials encarregats de l’atenció pediàtrica.

El centre Kid Covid està format per equips d’administratius, pediatres, personal d’infermeria i de laboratori. El personal atén del dilluns al divendres, de les 8 a les 20 h.

Quan una família rebi un avís per part del centre escolar, haurà de telefonar a Infocovid Pediàtric, que, en cas necessari, la derivarà al Kid Covid. Quan la família arribi amb l’ infant, se li farà una avaluació global per part d’un equip de pediatria i es valorarà si pertoca o no fer la prova PCR a l’infant. Un cop feta la PCR (si escau) es derivarà al pediatra per fer-ne el seguiment. En cas que la PCR sigui positiva, es notificarà a la família i al Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública, que gestionarà l’estudi i el seguiment dels contactes estrets.

Infocovid Pediàtric (900 700 222): un telèfon dirigit a les famílies

Aquest telèfon d’informació es dirigeix específicament a les famílies dels infants en edat escolar que han rebut un avís del centre perquè els seus fills tenen símptomes compatibles amb la COVID-19 o que estan al domicili amb símptomes. L’edat per ser valorat telefònicament és dels 0 als 18 anys i els pacients han d’estar escolaritzats. En aquest telèfon se’ls orientarà sobre les passes que han de seguir i seran derivats segons la patologia que presentin. Es podran citar als centres de salut o a la central Kid Covid.

CC Educovid: un departament per coordinar Salut i Educació que disposa d’un telèfon intern d’atenció directa als centres educatius

La CC Educovid és un departament de la Central de Coordinació Covid-19 que té per objectiu coordinar les actuacions davant la sospita de casos, casos confirmats i estudi de contactes als centres educatius. En aquest sentit, s’ha habilitat un telèfon intern per donar suport i atenció directa als centres escolars amb qüestions com ara, per exemple, resoldre els dubtes administratius que sorgeixin en relació amb la COVID-19 o rebre els resultats de les proves PCR dels casos sospitosos. Els dubtes poden estar relacionats amb pacients amb edats compreses entre els 0 i els 18 anys.

[Font: Conselleria de Salut i Consum. 01/10/2020]

[Foto: Conselleria de Salut i Consum]

Què en diu la premsa
*28/09/2020 menorca.info - Salut pone en marcha un servicio para atender a niños que precisen una prueba PCR.

Informació científica COVID-19

Vídeos COVID-19